Csődbe ment a brit acélgyártó

acélkereslet, acéltermelése, acéltermelés, acél, acélgyártó, acélipar,
Csődbe ment a British Steel, Nagy-Britannia második legnagyobb acéltermelő vállalata – jelentették be a brit hatóságok.    A bíróság elrendelte a fizetésképtelen vállalat felszámolását és csődgondnokot nevezett ki.

A 150 éves múltra visszatekintő acélipari vállalat csődje közvetlenül 4500, a beszállítói hálózattal együtt további 23 ezer munkahelyet veszélyeztet.    A British Steel nagy meglepetést okozott május 14-én, amikor bejelentette, hogy sürgősen szüksége van friss tőkére. A vállalat eredetileg 75 millió font áthidaló finanszírozást igyekezett felhajtani, főleg állami hitel formájában, de végül 30 millió font kölcsönre jelentett be igényt. A tárgyalások az üzleti ügyek minisztériumával végül zátonyra futottak.     A cég fő problémái közé tartozik, hogy a Brexit teremtette bizonytalanság miatt az európai partnerek hosszú távú megrendelései elapadtak, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy az EU-tagság megszűnése után Nagy-Britannia milyen kereskedelmi kapcsolatokat épít majd ki az Európai Unióval.

Rendezetlen kilépés esetén a kétoldalú kereskedelemben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe, ez viszont vámok megjelenéséhez vezet a jelenleg teljesen akadálytalan kereskedelmi forgalomban.    A WTO szabályrendszere alapján az Európai Unió 20 százalékos importvámot vetne ki a brit acélra, ha London és az EU nem tud időben szabadkereskedelmi megállapodást kötni, és emiatt Nagy-Britannia az unió szempontjából külső beszállító országgá válik.