Jó hír Németországból

Emelkedtek a német gyáripari megrendelések áprilisban az előző hónaphoz képest, a növekedés üteme meghaladta az elemzői várakozásokat, de elmaradt a márciusitól a hazai kereslet gyengesége miatt.

A német statisztikai hivatal (Destatis) közölte, hogy az előzetes adatok szerint ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva áprilisban 0,3 százalékkal nőttek a német gyáripari megrendelések márciushoz képest.     Elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak a márciusi 0,8 százalékos növekedés után.    Éves összevetésben ár- és naptári hatással kiigazítva 5,3 százalékkal csökkentek a megrendelések áprilisban az előző hónapban mért 5,9 százalékos visszaesés után. Elemzők rosszabb adatra, 7,2 százalékos csökkenésre számítottak.

Áprilisban a hazai megrendelések 0,8 százalékkal estek vissza, míg a külföldiek 1,1 százalékkal nőttek havi szinten. Az euróövezeti országok új megrendelései 5,8 százalékkal csökkentek, míg a világ többi országáé 5,7 százalékkal emelkedtek.     A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 0,4 százalékkal csökkentek, míg a termelőeszközöket gyártó vállalatoké 0,9 százalékkal nőttek márciushoz képest. A fogyasztási cikkek termelői 0,1 százalékos emelkedésről számoltak be.

Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza az adatokat kommentálva úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb euróövezeti gazdaság ipara még mindig szenved a kereskedelmi konfliktusból fakadó bizonytalanságok miatt. Bár az áprilisi gyáripari megrendelések adatai kétségtelenül jó hírt jelentenek és mérsékelt optimizmusra adnak okot, még eltart egy ideig, amíg az ipar ismét a német gazdaság egyik fő hajtóerejévé válik.