Mélyponton az olajtermelés

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajtermelése öt éve legalacsonyabb szintre csökkent júniusban, amikor a nagyobb szaúdi olajtermelést részben ellensúlyozta Irán és Venezuela termelésesése.

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy az OPEC júniusi termelése napi 29,60 millió hordó volt, napi 170 ezer hordóval kisebb a májusinál és 2014 óta a legalacsonyabb.    A Reuters felmérése szerint Venezuela olajtermelése a májusi napi 750 ezer hordóról 740 ezer hordóra, Iráné napi 2,2 millió hordóról 2,15 millió hordóra, Líbiáé pedig napi 1,250 millió hordóról 1,220 millió hordóra apadt. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 100 ezer hordóval, nap 9,8 millió hordóra emelkedett.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport tavaly december elején arról döntött, hogy az októberi termelést alapul véve, idén január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig.    A hat hónap június végén lejárt és a vállalást a hét közepén további kilenc hónappal meghosszabbították az olajpiac stabilitásának és az árak alátámasztásának az érdekében.      Az OPEC által vállalt termeléscsökkentés 11 tagországra vonatkozik a 14-ből, Irán, Líbia és Venezuela termelését nem veszik figyelembe.

A 11 tagország együttes júniusi termelése a becslések szerint napi 25,486 millió hordóra csökkent a májusi 25,565 millió hordóról.