Android irányítja a legújabb Szojuzt

Fedélzetén a Fjodor ember alakú robottal startolt el Bajkonurból a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó.

A Szojuz-2.1a típusú hordozórakéta harmadik fokozata rendben levált, az űrhajó a kilövést követő harmadik nap csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.   Fjodor egy távirányítással őt navigáló ember mozdulatait képezi le egyidejűleg, de korlátozott autonóm cselekvésre is képes.     Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait másolja. Ennek a robottípusnak az űrben használandó változata a Skybot F-850-es elnevezést kapta.

Fjodor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas robonauta. Képes járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni. Fjodort fokozatosan bővülő mesterséges intelligenciával is ellátják majd.    A robot, amely a tervek szerint 17 napig tartózkodik majd a világűrben, az űrhajó parancsnoki üléséről felköszöntötte Oroszország lakóit nemzeti trikolórjuk megalkotásának 350. évfordulója alkalmából.

A Roszkoszmosz (orosz űrhivatal) a tervek szerint 2020-ban tér át arra, hogy az eddig csak teherűrhajók és műholdak fellövésére használt Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával juttassa fel a nemzetközi legénységet az űrállomásra. Erre a célra 2002-től a Szojuz-FG rakétákat rendszeresítették, amelyekről azonban le kellett mondani, mert Ukrajna leállította a hozzájuk való analóg irányítórendszerek szállítását.    A Szojuz-2.1a rakétát orosz fejlesztésű digitális irányítórendszerrel látták el.