Robotikai fejlesztés a Toyotánál

A Toyota és a Preferred Networks (PFN) megállapodást írt alá a Toyota embereket segítő robot (HSR) platformjához kapcsolódó, közös kutatási-fejlesztési tevékenységről. A két vállalat célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül a piaci igényeket kielégítő kiszolgáló robotokat fejlesszen. A közelmúltban a robotikai tevékenységek köre túllépett a kizárólagos ipari alkalmazáson, és megjelent az orvosi ellátásban, illetve a logisztikában is.  Ugyanakkor számos problémát meg kell még oldani, hogy a kiszolgáló robotok kellően beilleszkedhessenek a felhasználók életébe, illetve a különféle helyzeteknek megfelelő döntéseket hozhassanak.

A két vállalat saját technológiáinak és know-howjának ötvözése révén a Toyota és a PFN olyan kiszolgáló robotokat szeretne fejleszteni, amelyek feladataik elvégzése mellett otthoni környezetben is képesek a tanulásra. A Toyota első lépésben a következő három év során több tucatnyi HSR-t ad bérbe a PFN-nek, miközben a két vállalat együttműködik majd a kutató-fejlesztő munkában. A Toyota és a PFN megosztják egymással a fejlesztőmunka során keletkező információkat és technológiákat, beleértve a már meglévő szellemi tulajdont is. Emellett a két vállalat szabadon, saját belátása szerint használhatja fel a közös munka során elért eredményeket. Ezáltal a Toyota és a PFN szeretné felgyorsítani a kiszolgáló robotok gyakorlati megvalósítását célzó fejlesztőmunkát.

A jövőben a Toyota és a PFN közösen dolgoznak majd olyan kiszolgáló robotok kifejlesztésén, amelyek elég intelligensek lesznek ahhoz, hogy különféle igényekről gondoskodhassanak, ezzel is hozzájárulva egyre több ember életminőségének javításához