Bírálta a zöldeket a Bosch vezetője

Hátrányos gazdasági és társadalmi következményei miatt bírálta a környezetvédők azonnali közlekedési átállásra és a robbanómotoros járművek mihamarabbi feladására vonatkozó követeléseit a Bosch autóipari beszállító vállalat vezérigazgatója.

“Csak azért, mert valami környezetvédelmi szempontból kívánatos, még ne legyen sem gazdasági sem társadalmi szempontból hátrányos” – fogalmazott Volkmar Denner a frankfurti IAA autószalonon. Meg kell találni az egyensúlyt az ökológiai, gazdasági és társadalmi érdekek háromszögében – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Bosch teljes erőbedobással dolgozik olyan mobilitási technológiák kifejlesztésén, amelyek sem a klímára, sem a levegő minőségére nincsenek káros hatással.

Környezetvédő csoportok demonstrációkat terveztek a frankfurti autószalon alkalmából a dízel és benzinmotoros autók gyártásának és fejlesztésének mihamarabbi leállítását követelve. Nézetük szerint az autóipar túl lassan és túl keveset tesz az emisszió mentes elektromos autókra való átállás érdekében.

A Bosch vezérigazgatója szerint az átállásra csak lépésről lépésre kerülhet sor, mert ahhoz egyrészt megfizethető, másrészt a felhasználókat inspiráló elektromos autókra lenne szükség. “Csak így lehet piaci áttörést elérni” – mutatott rá. A Bosch prognózisa szerint 2030-ra az eladott új autóknak nagyjából egy negyede lehet elektromos hajtású, a többi hibrid vagy robbanómotoros. “Már csak ezért is fontos a robbanómotorokat továbbfejleszteni, mert az is a környezet védelmét szolgálja” – szögezte le.