Elektromos buszflottát vesz Pécs

Mintegy 1,7 milliárd forintból vásárolnak elektromos buszokat, s állítanak szolgálatba azokhoz kapcsolódó töltő- és kiszolgáló infrastruktúrát Pécsen – jelentették be a baranyai megyeszékhelyen.

Tíz járművet szereznek be, ehhez már megépítették a járművek üzemeltetéshez szükséges töltő- és szervizállomást is.    A Komáromban összeszerelt, kínai járműveket az önkormányzat a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. üzemeltetésébe adja, azokat a BYD Europe B.V. vállalattól vásárolja meg. Az eljárást nyílt uniós közbeszerzési eljárás előzte meg. A járművek 2020 első felében állhatnak szolgálatba. A tizenkét méter hosszú, kéttengelyes, háromajtós kivitelű, alacsonypadlós járművek egy feltöltéssel akár 300 kilométert is képesek megtenni, 64 utas szállítására alkalmasak. A járműveket Pécs változatos terepviszonyai között állítják majd forgalomba, mert a város domborzati jellemzői hatékonnyá teszik azokat; a járművek ugyanis lejtmenetben energiát nyernek vissza rendszerükbe.

Javier Contijoch, a BYD cég értékesítési vezetője azt mondta, büszkék arra, hogy a világ vezető elektromos buszgyártója Közép-Európában első ízben Pécsre szállíthat, s a legnagyobb magyarországi alacsonypadlós, elektromos hajtású autóbuszokból álló flotta üzemeltetése indul el járműveikkel.    Közölte: a BYD volt az első cég a világon, amely elektromos buszok fejlesztésébe kezdett az évtized elején, azóta pedig már mintegy ötvenezer járművet gyártottak. Elmondta, a legtöbb járművük Kínában fut, de Európában is mintegy ezer busz segíti a közösségi közlekedést Hollandiától Skandinávián át Franciaországig.