Mégsem lesz török a Passat?

 Volkswagen csoport (VW) elnapolja a döntést a Törökországban tervezett autógyára ügyében – jelentette be a német járműgyártó csoport egy szóvivője, megerősítve azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint a török hadsereg szíriai offenzívájával összefüggésben jegelik a terveket.

A szóvivő elmondta, hogy nagy figyelemmel és aggodalommal követik a törökországi “aktuális fejleményeket”.    Német sajtóértesülések szerint a napokban hoztak volna végleges döntést az Izmir térségében felépíteni tervezett gyár ügyében, amelyről Herbert Diess vezérigazgató Recep Tayyip Erdogan török államfővel is tárgyalt.

A felügyelőbizottság már jóváhagyta a tervet, miszerint egy évi 300 ezer gépkocsi összeszerelésre alkalmas, 4 ezer embert foglalkoztató üzemet építenek fel az Égei-tenger partján fekvő Izmirtől nagyjából 20 kilométerre lévő Manisánál. Az üzemben hagyományos belső égésű motorral működő Volkswagen Passat és Skoda Superb kocsikat gyártanának az Európai Unió keleti részén fekvő országok piacára, amelyeken a közösség és Törökország vámuniója révén vámmentesen lehet értékesíteni török termékeket.

A milliárd eurós nagyságrendű beruházás másik lehetséges helyszíne Bulgária volt. A mérleg az alacsony bérköltségek és a képzett munkaerő kínálata révén billent Törökország felé, bár az ankarai vezetés tevékenysége miatt a vállalatvezetés egy része régóta politikai természetű fenntartásokkal viszonyul az elképzeléshez, annak ellenére is, hogy a német szövetségi kormánynak és a csoportban tulajdonrésszel rendelkező alsó-szászországi tartományi kormánynak nem voltak kifogásai.

A Magyarország Autója 2020 díjra jelölt Volkswagen Passatot jelenleg az alsó-szászországi Emdenben gyártják, a Skoda Superbet pedig a csehországi Kvasiny-ben. Az emdeni üzemet a tervek szerint elektromos meghajtású kocsik gyártására állítják át, a csehországi üzemet pedig városi terepjáró modellek gyártására.

A VW az autóipar legnagyobb szereplője, világszerte mintegy 130 üzeme van. A csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Skoda, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török hadsereg elől sok ezer kurd menekült el.