Felszámolhatják a Csepelt

A Fővárosi Törvényszék a hitelező Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-budapesti adóigazgatóságának kérelmére, október 25-i első fokú határozatával megállapította a Csepel Holding Nyrt. fizetésképtelenségét, és főeljárásban elrendelte a felszámolását – tette közzé a társaság a BÉT honlapján.

Közölték: a Csepel Holding igazgatósága egyeztet a NAV illetékeseivel a tartozás rendezésének módjáról, a felszámolás elkerülése érdekében.     A társaság BÉT honlapján közzétett első fél évi jelentése szerint a csepeli szerszámgépgyártás nagyon nehéz időszakot élt át 2019 elején. Az Orosz Államvasutak, valamint a DGC céggel kötött szerződés az orosz fél elállása okán nem teljesült.     Az Orosz Államvasutak igényére, a DGC céggel kötött szerződés a leányvállalatnak 2 millió euró veszteséget okozott közvetlenül, ami a műszaki előkészítés és a betanulás költségeit, valamint a due diligence-ben való részvételt tartalmazza.     A projekttel kapcsolatos veszteségeket kifizetetlen számlák jelzik, amit most egy orosz ügyvéd bevonásával megpróbál a cég peres úton érvényesíteni a DGC cégen. A vezetői összefoglaló szerint ennek következménye, hogy nagyon komoly NAV-adósságok halmozódtak fel a cégcsoportnál.   A cégek vezetése, és az igazgatóság komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a felszámolási fenyegetést elkerülje, további jelentős projektek előkészítésén dolgozik, amiből fedezhetőek lesznek a korábban felhalmozott tartozások.

A jelentés szerint az orosz Transzmasholding kereste meg a cégcsoportot “1300 személyvagont érintő egyiptomi szállításban való részvétel okán”. Ezen projekt műszaki előkészítése és az árajánlatadás folyik, ami várhatóan a közeljövőben szerződésben zárul. A projekt – megvalósulás esetén – igen jelentős árbevételt fog jelenteni a cég(ek) életében – írják.     Egyéb jelentős munkákon is dolgozik a cégcsoport, ezek: ultrapreciziós CNC esztergagép szállításának előkészítése India irányába, német megrendelésre felújított gépek szállítása, elsősorban az autógyártás piacára.     Mindezek okán a cégcsoport vezetése azt gondolja, hogy a céget az év végére sikerül egészséges állapotúra hozni. Ebben szerepet kap egy tőkeemelési lehetőség is, ami további fejlődést, és jelentős árbevétel-növekedési potenciált hordoz – írják a jelentésben.

A Csepel Holding Nyrt. 2019 első fél évében 333,5 millió forint árbevétel mellett 44,2 millió forint nettó eredményt könyvelt el. Az árbevétel 29,2 százalékkal, a nettó eredmény 59,1 százalékkal kisebb a tavalyi első félévinél.