Szuperszámítógépet kapott a Skoda

Csehország egyik vezető IT-vállalataként a Škoda az ország legnagyobb teljesítményű ipari szuperszámítógépét helyezte üzembe székhelyén, Mladá Boleslavban.

Az új computer két petaflops (lebegőpontos műveletek másodpercenként; floating point operations per second) számítási kapacitásával másodperc akár kétbilliárd számítási művelettel tesz lehetővé széleskörű aerodinamikai szimulációkat. A Škoda emellett új biztonsági megoldások és jövőbeni motorok fejlesztéséhez is felhasználja az új számítógép számítási kapacitását, amellyel az adatközpontban a jövőben már 15 petaflops is lehetővé válik, vagyis a másodpercenkénti számítási műveletek száma 15 billiárdra bővül. Az autógyártó adatközpontja a lehető legmagasabb fokú adatbiztonságról gondoskodik és átgondolt konstrukciós megoldásai révén az energiahatékonyság következetes és tartós optimalizálásához is hozzájárul.

Klaus Blüm, a Škoda IT-vezetője hozzátette: „1969-ben kezdte meg működését a Škoda első IBM nagygép-szervere, és ma, pontosan ötven évvel később – még ha egészen más dimenziókban is – ismét mércéül szolgálhatunk az IT szakterületén. Új szupercomputerünk két számítógép-klasztert, 1008 csomópontot és 24 192 processzormagot tartalmaz, s összesen két petaflops számítási teljesítményt érhetünk el vele – ami 67 milliárdszorosa a Škoda első mainframe-szerverének.”

A számítási teljesítmény azonban fokozatosan 15 petaflopsra bővül, ami már 15 billiárd számítási műveletet jelent másodpercenként, mintegy tízszeresére növelve a jelenlegi számítási sebességet. A Škoda adatközpontja ezzel a jövőben az extrém kihívást jelentő nagyteljesítményű számítástechnikára is alkalmassá válik. A vállalat műszaki fejlesztési és gyártási részlegei különböző vizualizációkra, virtuális valóság megjelenítésekre és szimulációkra veszik majd igénybe e kapacitást, például a gyalogosvédelem fejlesztései, az aeroakusztikai és aerodinamikai szimulációk, illetve a motorpaletta korszerűsítéseinek területein.