15,5 milliárd forint európai hitelt kap a Volán

Az Európai Beruházási Bank 47 millió euró összegű (mintegy 15,5 milliárd forint) hitelmegállapodást írt alá a Volán Buszpark Kft.-vel a regionális és városi járatokhoz szükséges biztonságosabb, kényelmesebb és környezetbarátabb buszok beszerzésére – közölte az Európai Bizottság.

A tájékoztatás szerint a 47 millió euró az első részlete annak a 140 millió eurós hitelnek, amely lehetővé teszi, hogy a Volán – kereskedelmi bankoktól származó finanszírozást is igénybe véve – a buszflottája közel felét modernizálhassa.    A hitel ezáltal hozzájárul Magyarország átállásához az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású tömegközlekedésre, ugyanis a magyar vállalat buszflottájának korszerűsítésével 38 százalékkal csökkentheti szén-dioxid-kibocsátását.

Azt közölték, hogy a Volán az elkövetkező négy évben 3200 új busszal bővítheti járműparkját, javítva ezzel a tömegközlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét. A hitel révén 450 olyan autóbusz állhat majd forgalomba a belvárosi útvonalakon, amelyek alternatív üzemanyaggal működnek, ezáltal csökkentik a magyar városok légszennyezettségét. A flotta többi busza pedig a legújabb, Euro VI szabványnak megfelelő motorral lesz felszerelve.

Magyarországon a települések kétharmadára a tömegközlekedési eszközök közül csak busszal lehet eljutni. 2018-ban a Volán 700 millió utast szállított az országban.