Februárban 79 százalékkal estek az autóeladások

Kína

kínai, Kínából, Kínában, kínai autóexport
Februárban az előző havihoz képest 79 százalékkal, a valaha regisztrált legnagyobb mértékben estek az autóeladások Kínában.

A CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) kimutatásai szerint februárban 310 ezer autót értékesítettek Kínában, 79 százalékkal kevesebbet a januárinál. Az autóeladások az előző havihoz képest már a huszadik egymást követő hónapja csökkennek Kínában. A februári eladási volumen a 2005-ös szintet idézi a CAAM közleménye szerint.

Az elektromos és hibrid autókat, valamint más alternatív hajtású autókat is magában foglaló “új energia járművek” (New Energy Vehicles, NEV) járműkategória eladásai a nyolcadik egymást követő hónapja csökkennek, részben az állami támogatások megszüntetése miatt.

A CAAM intézkedéseket vár Pekingtől az autóeladások újbóli felfuttatásának támogatására. Szeretnék elérni a kisebb járműkategóriák forgalmi adójának csökkentését, a vásárlások támogatását vidéki régiókban, valamint az emissziós korlátozások enyhítését. Az autógyártók szervezete a NEV járműkategóriára vonatkozóan a vásárlási támogatások növelését, a nagyvárosokra vonatkozó szám szerinti korlátozások enyhítését, valamint a töltési infrastruktúra bővítését szeretné elérni.

A sanghaji AutoForesight autóipari tanácsadó cég szakértője szerint a kormány foglalkozik a szakma felvetéseivel, de nem tartja túl valószínűnek, hogy a kívánt mértékben eleget is tenne azoknak. “Az olyan intézkedések, mint a forgalmi adó csökkentése, a vidéki értékesítések támogatása, a NEV-eladások korlátozásának az enyhítése mind racionálisnak tűnnek és azonnali eredményt is hozhatnak” – véli a cég szakértője.

A CAAM szerint a kínai autóeladások mindenképpen növekedésnek indulnak majd márciusban és a harmadik negyedévben térnek majd vissza a megszokott szintre. A CAAM Reuters hírügynökségnek korábban adott tájékoztatása szerint az év első felében tíz százalékos csökkenésre számítanak, az éves autóeladások pedig nagyjából öt százalékkal maradnak majd el a tavalyitól.