Beszakadt a Mercedes nyeresége

A Daimler nyeresége 78 százalékkal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a német autóipari társaság előzetes adatai szerint.

A Kecskeméten Mercedes-Benz-gyárat üzemeltető társaság az év első három hónapjában 617 millió euró (222 milliárd forint) kamat- és adófizetés előtti (ebit) nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 2,798 milliárd euróval.
A kisbuszokat, buszokat és teherautókat is gyártó vállalat azzal számol, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az idén kisebb lesz az árbevétele és a nyeresége, mint tavaly. Részletes adatokat április 29-én közölnek.    A társaság a járvány miatt március 17-én úgy döntött, hogy felfüggeszti a termelést az európai üzemek többségében. A 170 ezer németországi dolgozó 80 százalékát átállították rövidített munkaidőre, és az úgynevezett pénzügyi rugalmasság biztosítására megállapodást kötöttek egy banki konzorciummal egy 12 milliárd eurós hitelkeretről.

A gyártást négy hét szünet után, április 20-án kezdték fokozatosan beindítani, elsőként a társaság székhelye, Stuttgart mellett fekvő Bad Cannstadtban működő motorgyárban indult el a munka, szigorú fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett. A kecskeméti üzemben április 28-tól gyártanak ismét kocsikat, egyelőre egy műszakban.

A cég korábban közölt adatai szerint az első negyedévben 477 378 darab Mercedes-Benz gyártmányt értékesítettek, ami 14,9 százalékos csökkenés éves összevetésben. A legnagyobb piacon, Kínában, ahol már januárban járványt okozott az új típusú koronavírus, különösen nagy, 20,3 százalékos visszaesést regisztráltak.