Jó hír Németországból

A valaha regisztrált legnagyobb mértékben javult júniusban az előző havihoz képest a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe. A felmérésbe bevont vállalkozások a korábbinál jobbnak ítélték meg aktuális üzleti környezetüket és jelentős mértékben javult jövőbeni kilátásaikról alkotott véleményük is.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) üzleti hangulatindexe 86,2 pontra emelkedett júniusra vonatkozóan a májusi 79,7 pontról. A havi növekedés mértéke a valaha regisztrált legnagyobb lett a mutató 1990-es német újraegyesítés óta vezetett történetében. A mutató értéke ezzel négy hónappal korábbi szintre tért vissza.

A gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató 81,3 pontra emelkedett 78,9 pontról, hat hónapra előretekintően a lehetőségek megítélését számszerűsítő mutató pedig 91,4 pontra szökött fel 80,5 pontról.

A hangulatindex a feldolgozóiparban jelentős mértékben javult a vállalatok kilátásaikról alkotott javuló megítélésének köszönhetően. A kilátások megítélése még soha nem javult olyan nagy mértékben mint most májusról júniusra, aktuális helyzetét azonban a vállalatok többsége még mindig hátrányosnak ítéli meg.

A szolgáltatóipari szektorban is lényegesen javult a hangulatindex, az aktuális helyzetüket lényegesen jobbnak ítélték meg a vállalatok az előző havinál, kilátásaikkal szemben pedig nem bizonyultak olyannyira pesszimistának mint májusban.

A kereskedelemben jelentősen javult az üzleti hangulat, lényeges előrelépés történt mind az aktuális helyzet, mind a kilátások megítélésében. A kiskereskedelemben kevésbé bizonyultak pesszimistának a vállalatok, mint a nagykereskedelemben.

Az építőiparban a kevésbé pesszimista kilátások javították elsősorban az üzleti hangulatot, aktuális helyzetüket viszont nem ítélték meg számottevően jobbnak a vállalkozások.