Újjászületik a magyar vasúti járműgyártás

Lezárult a Dunakeszi Járműjavító értékesítése, miután a TMH Hungary Invest Zrt. megvásárolta a cég 90 százalékát a magyar államtól és a MÁV Zrt.-től, ezzel a magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozásaként hatszáznyolcvan vasúti személykocsi gyártása kezdődhet meg a Dunakeszi Járműjavítóban – jelentették be a vállalat új tulajdonosai.

Az új tulajdonos, a TMH Hungary Invest Zrt. – amelyet TMH-csoporthoz tartozó TMH International AG, valamint a Magyar Vagon Zrt. hozott létre – Dunakeszire hozza az egymilliárd euró – mintegy 350 milliárd forint – értékű, 1300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét: az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaságnak gyártanak majd 680 vasúti személykocsit a magyar üzemben.

A közleményben kiemelték, hogy a magyar ipar történetének egyik legnagyobb exportprojektje révén több száz új, magas hozzáadott értéket előállító munkahely jön létre.     A TMH Hungary Invest Zrt. a külkereskedelem szempontjából kiemelkedő jelentőségű tranzakció eredményeként szerzett többségi tulajdont a Dunakeszi Járműjavítóban, ami keddtől új vezetés irányítása alatt és a TMH-csoport szakmai szervezetén belül működik tovább – írták a közleményben.  Hangsúlyozták: az orosz fél kiemelt jelentőségűnek tartja az együttműködést.     Az új tulajdonosok stratégiai célként fogalmazták meg, hogy a Dunakeszi Járműjavító Közép-Európa egyik legnagyobb vasúti-járműgyártó- és karbantartó központjává váljon. Ennek érdekében a TMH Hungary Kft. a magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vasúti megrendelésére támaszkodva kezdi meg a Dunakeszi Járműjavító modernizációját, és a komplex vasúti járműgyártás újjáélesztését Magyarországon.

Az új tulajdonosok által tervezett beruházások révén és a TMH csoport által átadott licenszek alapján nagyszabású technológiai transzfer is megvalósul Dunakeszin.     A közlemény szerint a TMH Hungary Kft. már megkezdte a magyar beszállítók kiválasztását, emellett olyan külföldi cégeket is bevonnak a projektbe, amelyek Magyarországra telepítik gyártókapacitásukat, és innen szállítanak a projekthez részegységeket, berendezéseket, további magyar munkahelyeket teremtve.

Ismertetik:  az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság nemzetközi tenderén 2018 szeptemberében nyert a TMH Hungary Kft. Az öt különböző típusú, összesen 1300 vasúti személykocsi két típusából 680 kocsit Dunakeszin, a fennmaradókat pedig a TMH-csoport oroszországi, tveri gyárában készítik.     Közölték azt is: az 5,9 milliárd euró éves árbevétellel, 100 ezer alkalmazottal és 25 gyáregységgel rendelkező TMH-csoport vezetése kiemelkedő lehetőségnek tartja a magyar vasútipar közös fejlesztését, és ennek keretében többek között az egyiptomi vasúti projekt megvalósítását. Minderre építve a vállalat Dunakeszin kívánja létrehozni fő közép-európai vasúti-járműgyártó- és karbantartó központját.

A TMH International a TMH-csoport – “Transmashholding” – a legnagyobb oroszországi és FÁK-ban működő vasútijármű-gyártó és karbantartó vállalat tagja.     A Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG) ipar- és vasútfejlesztési projektekre és vasútipari folyamatokra, valamint befektetők szervezésére és koordinálására specializálódott budapesti székhelyű, magyar befektető vállalat.