Nem tragikus a visszaesés

Oroszországban közel a negyedével kevesebb új autót értékesítettek az idei első hat hónapban éves szinten.

A több mint hatszáz, Oroszországban tevékenykedő európai vállalatot tömörítő AEB azt közölte, hogy az idei első fél évben összesen 635 ezer 959 új autót helyeztek forgalomba, 23,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.    Júniusban 122 ezer 622 új autót adtak el, ami 14,6 százalék csökkenés tavaly júniussal összevetve. Májusban 51,8 százalék, áprilisban még ennél is nagyobb mértékű, 72,4 százalék volt az éves szintű visszaesés.

A koronavírus terjedése miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök április 2-án először április 8-ig, majd április végéig rendelt el az országban általános kényszerszabadságot, amelyet menet közben május 11-ig meghosszabbított. Az új autók májusi, majd júniusi éves szintű eladáscsökkenésének mérséklődése áprilishoz viszonyítva részben azzal függ össze, hogy május 12-étől újraindult az élet az országban.

Idén márciusban még több mint 162 ezer új autót értékesítettek, ami 4 százalékos növekedés volt 2019 márciusához mérten. Az újautó-értékesítés februárban 2,2 százalékkal csökkent, januárban viszont 1,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Az AEB az eddig várt 1 millió 720 ezerről 1 millió 339 ezerre rontotta az idei orosz újautó-eladással kapcsolatos várakozását. Oroszországban tavaly 1 millió 759 ezer új autót értékesítettek, 2,3 százalékkal kevesebbet a megelőző évhez képest.     Két éve az eladott új autók száma még 12,8 százalékkal nőtt éves összevetésben.