Szeptembertől ismét termelhet a nagykátai beszállító

Szeptembertől ismét termelhet Nagykáta térségének egyik legjelentősebb munkaadója, a CG Electric Systems Hungary Zrt., ha eredménnyel zárulnak a befektetői tárgyalások – adta hírül a vállalat.

A Ganz Villamossági Művek jogutódja a gyártás mellett a munkahelyek megőrzését is céljának tekinti. A közlemény a vállalat reorganizációját sikeresnek nevezte, miután a Nemzeti Foglalkoztatási Alap kifizette a 415 alkalmazott elmaradt munkabérét.     A nehézségek – mint írták – évekkel korábban kezdődtek, és a koronavírus hatásai tovább rontottak a helyzeten. Az indiai tulajdonos Compton Greaves nem tudta megoldani a problémákat, május óta a munkabéreket csak részben tudta kifizetni. A felszámolás júliusban kezdődött. A kormány ezt követően stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t, amely a versenyképes termékeinek köszönhetően egy befektető érdeklődését is fölkeltette – olvasható a közleményben. A befektető nemrég jelentette be, hogy – egyelőre az üzem bérlőjeként – aktív szerepet vállalna a gyártás újraindításának finanszírozásában.

A budapesti székhelyű nehézipari vállalat 2018-ban és 2019-ben is 30 milliárd forint körüli forgalmat bonyolított le, jelentős exportértékesítési aránnyal. Nyereséget ugyanakkor nem tudott elérni, bár a veszteség 1,9 milliárd forintról 1,1 milliárd forintra csökkent tavaly. Fő profilja nagyfeszültségű villamos berendezések – transzformátorok, motorok és generátorok – gyártása, valamint az ehhez kapcsolódó szerviz és fővállalkozási tevékenységek.