15 éves az Audi győri szerszámgyára

Az Audi Hungaria 2005-ben nyitotta meg szerszámgyárát présszerszámok, karosszériagyártó berendezések és karosszériaelemek gyártására. A folyamatos fejlesztések eredményeként az elmúlt 15 évben 18 000 négyzetméterről 52 000 négyzetméterre nőtt a gyártóterület, a munkatársi létszám a kezdeti 150 főről 700 főre emelkedett.

 „A szerszámgyár megnyitása fontos mérföldkő volt az Audi Hungaria portfólióbővítésében. Különösen büszke vagyok arra, hogy szerszámgyárunk a konszern meghatározó telephelyeként az Audi- és Volkswagen Konszern csúcsmodelljei számára készülő nagy komplexitású acél- és alumínium karosszériaelemek specialistája“ – mondta Alfons Dintner, az Audi Hungaria Zrt  igazgatóságának elnöke.

A szerszámgyárban jelenleg présszerszámokat, karosszériagyártó berendezéseket fejlesztenek a sorozatgyártásban történő alkalmazásukig. Emellett az exkluzív szériás gyártásban készül az Audi- és Volkswagen-konszern sportmodelljeinek szinte valamennyi karosszériaeleme.

szerszamgyar12jpg

„A járműgyárunk éves kapacitása 160 000 autó, tavaly óta már elektromos hajtásláncú, mild-hibrid technológiájú modellek is készülnek nálunk. Emellett évente a konszern további 25 000 szupersport-autójához szállítunk karosszériaelemeket szerszámgyárunkból“ – mondta Les Zoltán, az Audi  Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja.

A nagy komplexitású Győrben készülő külső karosszériaelemeket, mint a motorháztetőket, ajtókat, csomagtérajtókat, sárvédőket és oldalelemeket az Audi sportmodelljeibe, így az Audi RS modellekbe, az Audi R8 és Lamborghini modellekbe, valamint Bentley Bentayga modellbe építik be. A szerszám- és készülékgyártás, valamint az exkluzív szériás gyártás csúcstechnológiát képvisel. A termékportfóliót a főként alumíniumból készülő külső karosszériaelemek gyártóberendezései alkotják. Ennek egyik különlegessége, hogy több mint 60 mérnök számítógépes rendszerek segítségével folyamatosan gyártási szimulációkat végez, tervez és programoz a gyártóberendezések előállításához. A gyártásban dolgozó munkatársakat a legmodernebb rendszerek és berendezések támogatják.

„A szerszámgyár sikertörténete a telephelyeken átívelő kompetenciák egyesítésének, valamint a magyar és német szerszámgyári szakértők kiváló együttműködésének eredménye“ – mondta Anton Habermeier, az Audi Hungaria szerszámgyárának és az exkluzív szériás gyártásnak vezetője. A vállalat a szerszámgyár számára a magasan képzett szakember-utánpótlást a nemzetközileg elismert duális szakképzése és duális felsőfokú képzése keretében biztosítja.