Jól megy a csipgyártónak

Bevételeinek jelentős, közel 23 százalékos emelkedését prognosztizálta az októberben kezdődött új pénzügyi évére az Infineon német félvezetőgyártó, amely hétfőn közzétett gyorsjelentésében az elemzői várakozásokkal összhangban álló eredményekről számolt be.

A világ egyik legnagyobb félvezető áramkör gyártója, a müncheni székhelyű Infineon a koronavírus-járvány kirobbanása után, márciusban visszavonta pénzügyi előrejelzését, de azóta sikerült talpra állnia a kínai gazdaság és az autógyártás fellendülésének köszönhetően.     Reinhard Ploss, az Infineon vezérigazgatója közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat “egy rendkívüli és nehéz pénzügyi évet zárt igen tiszteletre méltó negyedik negyedévvel”.

A pandémia hatását, valamint az olyan kockázatokat figyelembe véve, mint a járvány ősszel indult második hullámának feltartóztatására tett korlátozó intézkedések, a vállalat menedzsmentje azt javasolta, hogy 5 centtel kisebb, részvényenként 22 eurócentes osztalékot fizessenek a 2019-es pénzügyi év után.     Az osztalék visszafogásának hatását bőven ellensúlyozta az értékesítési árbevétel várható növekedése, így az Infineon 3,41 százalékos pluszban, 27,28 eurós árfolyamon indította a kereskedést hétfőn a frankfurti tőzsdén, ami több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A járműelektronikai csipgyártásban világelső Infineon arra számít, hogy a 2021. szeptember 30-ával végződő pénzügyi évben 22,6 százalékkal, 10,5 milliárd euróra kúszik fel árbevétele.

Július-szeptemberben, a 2019-es pénzügyi év utolsó negyedében az Infineon 2,06 milliárd euró bevételt ért el, amiből a kiadások levonása után 15,1 százalék, 311 millió euró maradt meg. Az adózás utáni nyereség 161 millió euró, részvényenként 13 cent volt.