Milliárdos beruházás Tatabányán

A fém-felületkezeléssel foglalkozó Aalberts Surface Treatment Kft. a kormány versenyképesség-növelő támogatási programjának segítségével egymilliárd forintot meghaladó beruházást hajt végre, amelyhez 440 millió forint támogatást kapott – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta: a munkahelyek megőrzését célul kitűző támogatási lehetőségekhez eddig 1338 vállalat csatlakozott, e cégek együttesen 831 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket, amelyekkel 270 ezer munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá.

Puszta Ferenc, az Aalberts Surface Treatment Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a beruházást két ütemben valósítják meg. Elsőként a jelenlegi irodaépületbe is gépeket telepítenek, így 800-1000 négyzetméterrel nő az üzem termelő területe. Az irodának otthont adó új épületet a gyár melletti, saját tulajdonú telken építik fel.        A fejlesztés második ütemében egy új üzemcsarnok felépítésével további ezer négyzetméter termelő területet alakítanak ki. A két beruházás a gyár kapacitását tíz százalékot meghaladó mértékben bővíti.    A tatabányai telephelyen cinklamellás bevonattal, porfestéssel, nedveslakk-bevonatokkal látnak el fémalkatrészeket, autóipari tömegcikkektől speciális élelmiszeripari gépalkatrészekig. “A gyárat évente 50 millió alkatrész hagyja el, ebből a mennyiségből 30 millió darabot szó szerint kézbe kell venni a dolgozóknak” – ismertette az ügyvezető.    A különböző felületkezelések mellett mosással, szemcseszórással, koptatással, és utókezeléssel, valamint kisebb szerelési műveletekkel nyújt a cég komplex szolgáltatásokat.    A nagymértékben automatizált berendezések által kibocsátott termékek minőségellenőrzését, korróziós tesztjeit a gyáron belül kialakított laboratóriumban végzik el.

Az Aalberts Surface Treatment Kft. 115 embert foglalkoztat, éves nettó árbevétele 2018-ban 2,9 milliárd, 2019-ben 2,7 milliárd forint volt. Az árbevétel kétharmada belföldi értékesítésből, egyharmada exportból származik. A társaság idén a bevételek mintegy 30 százalékos csökkenésére számít, 2021-re tervezik elérni a 2019-es szintet.    Az Aalberts Surface Treatment holland tulajdonú cégcsoport a világ egyik legjelentősebb felületkezeléssel foglalkozó társasága, 3 kontinensen és 50 telephelyen több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztatnak.