100 Boeinget rendelt egy amerikai légitársaság

Száz darab darab Boeing 737 MAX-7 típusú utasszállító repülőgépet rendelt a Southwest Airlines amerikai légitársaság, amelynek flottáját kizárólag a Boeing által gyártott repülők alkotják.

A Southwest Airlines közölte, hogy az első harminc repülőgépet már jövőre leszállítja a gyártó. A bejelentésre a Boeing-részvények árfolyama 3,5 százalékkal emelkedett.    A mostani a géptípusra leadott legnagyobb megrendelés 2018 óta.     Új megrendelésével a dallasi székhelyű Southwest, a világ legnagyobb diszkont légitársasága kinyilvánította, hogy megbízik a 737 MAX gépekben, amivel véget is vetett azoknak a találgatásoknak, hogy átpártol a Boeing amerikai repülőgépgyártó európai riválisához, az Airbushoz.     A Southwest Airlines közel ötven évig a Boeing 737-es korábbi típusaival repült. Azzal, hogy flottáját csak Boeingek alkotják, a vállalatnak kevesebb pénzébe kerül a karbantartás és a kiképzés.

Az új megállapodással a Southwest Airlinesnak 349 darab 737 MAX-ra van szerződése, és 270 továbbira pedig opciója a 2021-től 2031-ig tartó időszakra. Korábban 249 megrendeléssel és 115 opcióval rendelkezett a 2021 és 2026 közötti időszakra.     A Boeing 737 MAX-7 listaára nagyjából százmillió dollár, de a légitársaságok gyakran tudnak jelentős, akár 50 százalékot is meghaladó árkedvezményt kialkudni.

Az Egyesült Államok légügyi hatósága tavaly novemberben vonta vissza a Boeing 737 MAX újgenerációs keskenytörzsű típus repülési tilalmát. A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 2019 márciusában rendelte el a gép üzemeltetésének szüneteltetését, miután fél éven belül ezzel a típussal két halálos katasztrófa is történt, amelyekben 346-an vesztették életüket.

A FAA engedélye után elsőként a Ryanair ír légitársaság szavazott bizalmat a géptípusnak: tavaly december elején 75 darab Boeing 737 MAX utasszállító repülőgépet rendelt. Az Európa legnagyobb fapados társaságának számító Ryanair korábban 135 darab Boeing 737 MAX-re adott le rendelést, ehhez jöttek hozzá az újabbak.