Beindultak a britek

Egyesült Királyság, brit gyáripar, brit autóipar, Nagy-Britanniában
Évtizedes rekordra emelkedtek a brit feldolgozószektor aktivitásának márciusi mérőszámai. A gyáripari ágazat derűlátását mindenekelőtt a koronavírus elleni lendületes nagy-britanniai oltási kampány és a járvány megfékezését célzó korlátozások tervezett folyamatos enyhítése táplálja.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 58,9 volt a februári 55,1 és a januárban mért 54,1 után.    Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését, az 50 feletti mutatók az adott ágazat tevékenységének élénkülését jelzik.     Így a brit feldolgozószektor márciusi BMI-indexe a gyáripari tevékenység lendületes bővülésére vall, ráadásul az ágazat aktivitási mérőszáma immár tíz hónapja megszakítás nélkül emelkedik.    Az IHS Markit elemzői kiemelik, hogy az átfogó márciusi gyáripari BMI-jelzőszám 2011 februárja óta a legmagasabb.

A ház ismertetése szerint a márciusi BMI-felmérésbe bevont brit feldolgozóipari vállalatok csaknem kétharmada azzal számol, hogy a következő egy évben növekszik termelési értéke, és mindössze 6 százalék tart visszaeséstől.  Londoni makrogazdasági elemzők szerint ugyanakkor a brit gyáripar aktivitási mutatója még sokkal magasabb lehetett volna, ha Nagy-Britannia jelenleg is az Európai Unió tagja lenne.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a márciusi aktivitási felmérés csütörtöki ismertetése utáni helyzetértékelésében kiemelte: az átfogó brit gyáripari BMI-indexen belül a szektor teljes rendelésállományának növekedését jelző részindex 57 volt a múlt hónapban, 7,3 ponttal alacsonyabb az euróövezeti feldolgozószektor márciusi rendelésállomány-indexénél. Tombs hangsúlyozza, hogy 2000 júliusa óta, vagyis több mint két évtizede ez a legnagyobb elmaradás ebben a brit gyáripari részindexben az euróövezeti mutatóhoz képest.    Az elemző kiemeli azt is, hogy a brit feldolgozóipar rendelésállományának gyengesége különösen az exportrendelések változását jelző részindexben mutatkozik markánsan: ez a mutató márciusban is csak 50,5 volt, vagyis szinte stagnálást jelzett.

A Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza szerint mindez arra vall, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) okozta kereskedelmi súrlódások miatt a brit feldolgozóipar piaci részesedése az uniós exportpiacokon óhatatlanul csökkenni fog a következő egy évben.    Az euróövezetben az előző havi 57,9 pontról márciusban 62,5 pontra  emelkedett a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe. A BMI-felmérések 24 évvel ezelőtti kezdete óta ez az eddigi rekord.