Jelentősen romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata júliusban

Mercedes
A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató jelentősen csökkent júliusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján olvasható összefoglaló alapján az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 18,3 pontra, több mint egyéves mélypontra csökkent a júniusi mínusz 9,5 pont után.    A német autóipar egyre inkább válságba csúszik – kommentálta az eredményeket Anita Wölfl, az ifo vezető ágazati szakértője.

A németországi járműipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor júliusban több mint egyéves mélypontra, mínusz 6,8 pontra romlott a júniusi plusz 3,2 pontról.

Az ágazat vállalatainak a következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozásai ugyancsak számottevően romlottak az előző hónaphoz képest, az indikátor mínusz 29,1 pontra, február óta a legalacsonyabbra csökkent az év hetedik hónapjában az előző havi mínusz 21,3 pont után.

A kapacitáskihasználtság 77,7 százalékra csökkent júliusban, 9 százalékponttal elmaradva a hosszú távú átlagtól, miközben a vállalkozások 43,1 százaléka számolt be rendeléshiányról, szemben az áprilisi 29,2 százalékkal. Az ágazat szereplői szerint külföldről sem kap lendületet a német járműipar: az exportvárakozások mutatója mínusz 16,8 pontra csökkent az előző havi mínusz 3,1 pontról.