A tajvani TSMC csipgyárat épít Németországban

TMSC
A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója mintegy 10 milliárd eurós beruházással csipgyárat hoz létre a németországi Drezdában a Bosch, az Infineon és az NXP Semiconductor céggel közösen.

A TSMC részesedése 70 százalék, a három másik cégé egyenként 10 százalék az Europen Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) vegyes vállalatban. A Bosch, az Infineon és az NXP Semiconductor egyaránt rendelkezik saját gyártóüzemmel Drezdában.    Az ESMC elsősorban az autóipar számára termel majd csipeket, várhatóan 2027-től, 2 ezer új munkahelyet teremtve.

Az ESMC alapkőletételén ott volt egyebek között Olaf Scholz német kancellár, aki úgy fogalmazott, hogy “fenntartható jövőbeli technológiáink a félvezetőktől függnek, de nem szabad, hogy a világ más régióitól függjünk a félvezetők beszerzésében.” Az Európai Unió tervei szerint a világ félvezetőinek egyötödét gyártaná 2030-ra.

A drezdai gyár mintegy 10 milliárd euróba kerül, aminek mintegy a fele állami támogatás. Az Európai Bizottság épp kedden jelentette be, hogy jóváhagyta az építkezés csaknem 5 milliárd eurós állami támogatását.