Felavatták a Hydro új alumínium-újrahasznosító üzemét Székesfehérváron

Hydro
Megkezdte működését a Hydro Extrusion Hungary Kft. új alumínium-újrahasznosító üzeme Székesfehérváron, a 90 ezer tonna éves kapacitással rendelkező öntödét szeptember elején avatták fel.

A Hydro közleménye szerint a modern újrahasznosító üzem, amely a székesfehérvári alumíniumsajtoló gyáregység mellett épült, főként prémium autóipari szegmensben használt sajtolási alapanyagot gyárt. Az öntöde mind fogyasztói alumínium hulladékot, mind a saját, illetve más termelőcégektől származó gyártási selejtet újrahasznosítva állít elő új terméket.

Megjegyezték, hogy az alumínium újrahasznosítással történő előállítása a fém gyártásához eredetileg szükséges energia mindössze 5 százalékát igényli.

A közleményben idézték Eivind Kalleviket, a Hydro elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy legjelentősebb ügyfeleik alacsony szén-dioxid-kibocsátással és újrahasznosítással előállított alumíniumot keresnek, ezért elkötelezettek az iránt, hogy újrahasznosítási kapacitásukat 2030-ig tovább bővítsék, egyben megerősítsék a cégcsoport pozícióját ebben a szegmensben Európában.

Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az újrahasznosító üzem mintegy 80 új munkahelyet teremtett. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), amely hatmillió euróval járult hozzá Európa egyik legnagyobb és legmodernebb alumínium-újrahasznosító üzemének megépítéséhez, és 17 millió euró adókedvezményt biztosított számukra.

A Hydro Extrusion Hungary a Hydro legnagyobb és legfejlettebb sajtoló üzeme Európában, hat alumínium présgéppel, különböző felületkezelési technológiákkal és több mint 300 megmunkáló géppel. Az évi 60 ezer tonnás kapacitású üzem jelentős szerepet játszik az e-mobilitási szegmensben.

A székesfehérvári sajtolóüzem elsősorban autóipari ügyfeleket szolgál ki, megteremtve az autógyártóknak és más iparági ügyfeleinek a “zárt körforgáshoz” csatlakozás lehetőségét, ezzel csökkentve termékeik karbonlábnyomát. A zárt körforgásban a gyártók által összegyűjtött termelési hulladék közvetlenül az újrahasznosító üzembe kerül, amely a sajtoló gyáregység mellett található, ahol az újrahasznosított alumíniumot közvetlenül az autóalkatrészek gyártásához használják fel.

A Hydro székesfehérvári üzemében gyártott autóipari alkatrészek közé tartoznak például a lökhárítók és ütközéselnyelő elemek, valamint a karosszéria szerkezeti elemei és akkumulátorházak. Ezekhez az összetett alkatrészekhez az ötvözet tulajdonságai kulcsfontosságúak, az új öntöde pedig lehetővé teszi a Hydro számára ezen ötvözetek kifejlesztését és optimalizálását.

A Hydro Extrusions a világ vezető alumíniumsajtoló vállalata, amely mintegy 100 termelési helyszínen működik 40 országban, és 21 ezer embert foglalkoztat. A norvég cég székesfehérvári üzeme mintegy 1700 embert foglalkoztat.

A nyilvános cégadatok szerint a Hydro Extrusion Hungary Kft. a 2023-as üzleti évben 444,3 millió eurós (mintegy 175 milliárd forint) árbevétel mellett mintegy 13 millió eurós (5,135 milliárd forint) nyereséget könyvelt el. A társaság 2022-ben 471 millió eurós (186 milliárd forint) árbevétel mellett 21 millió eurós (8,3 milliárd forint) adózott eredményt realizált.