Rekordszámú nevezés az Év Magyar Autója díjakra!

Lezárult a nevezés az Autós Nagykoalíció által szervezett Év Magyar Autója verseny 2025-ös díjaira. 24 márka és két magyarországi autógyártó 61 autót nevezett az Év Magyar Autója 2025, a Magyar Év Autója 2025 és az Év Zöldautója 2025 díjakra. A győzteseket jövő tavasszal hirdeti ki a szakmai zsűri. A szervezők a fenti díjakon kívül kiosztják a közönségdíjat, az Év Beszállítója 2025 díjakat és az Év Autós PR-szakembere elismerést. Mind a résztvevő márkák, mind a leadott nevezések tekintetében rekordot döntött a hatodik évad.

Elsőként a Mazda jelölte Magyar Év Autója 2025 díjra a szabadidő-autók, valamint a családi autók kategóriában a CX-80 SUV-ot, de az elsők között jelentkezett a Hyundai, amely idén először jelölt sportautót. Az Ioniq 5 N elektromos autóként igen erős mezőnyben kell, hogy bizonyítson. A Tucson a szabadidő-autók között, a Santa Fe pedig a plug-in hibridek versenyében érdekelt. Utóbbi az Év Zöldautója 2025 díjért indult.

2024_mazda_cx-80_ar_act_4

Hyundai

tucson_2

hyundai-santa-fe

A Stellantis autóipari csoporthoz tartozó márkák közül a Citroën a kedvező árú autók kategóriájában indítja a teljesen megújult C3 Aircross modellt, a DS a 4 E-Tense villanyautót a legjobb villanyosok kategóriájába nevezte be. A Peugeot idén két modellel szerepel a versenyben. A teljesen megújult e-3008 az Év Zöldautója 2025 díjért indul, az új 5008-as pedig a családi autók között versenyez a Magyar Év Autója 2025 elismerésért. A Fiat is jelölt, a Grande Panda az elérhető árú villanyautók között, a 600-as pedig a családi autók mezőnyében szerepel. Az Alfa Romeo Juniorja pedig a szabadidő-autók között próbálja megszerezni az elsőséget.

citroen-c3-aircross-2024

ds4_hybrid_2024

e3008

PEUGEOT_E5008_2403STYP_103

fiat-grande-panda-2024 fiat600png

alfa-romeo-junior-italien-italy-2024-24-min-1400x933

Egy év kihagyás után visszatért a Kia, a koreai márka az elérhető árú villanyautók kategóriájába nevezte be az EV3-ast. Szintén visszatérő a korábban számos díjat begyűjtő Suzuki, a japánok az Esztergomban gyártott, frissített Vitarát jelölték az Év Magyar Autója 2025 díjra, a Magyar Év Autója 2025 díjért pedig az új Swift küzd az elérhető árú autók kategóriájában.

kia_ev3

suzuki-vitara2-2024 suzuki_swift

Rekordszámú nevezést jelentett be a Porsche Hungaria, az importőr 24 autót indított. A Volkswagen hat autót jelölt, a frissített Golf Variant a családi autók, a Golf GTI a sportautók, a Passat a flotta autók, a kényelemre hangolt Touareg R a prémium autók, a Tiguan a szabadidő-autók, az ID.7 Tourer pedig a legjobb villanyautók között mérettetik meg.

vwtouareg_r vw-tiguan-2024 vw-golf-gti-2024 The new Volkswagen Passat vw_golf_variant Volkswagen_ID7_Tourer

A Volkswagen Haszonjárművek márka az új Transporter modellt indította a kishaszonjárművek kategóriában, a kempingezőket is kiszolgáló California a szabadidő-autók között, az elektromos ID. Buzz GTX pedig a villanyautók között versenyez.

vw_california _90A2379-Bearbeitet (1)

VW ID. Buzz GTX

A cseh Škoda szintén hat jelölésben érdekelt: a Superb Combi a családi autók mezőnyében, az Octavia és a Superb a flotta autók között, a Kodiaq a SUV-kategóriában, a Kodiaq phev a legjobb hibridek között, az Elroq pedig a legjobb villanyautók között harcol.

skoda_superb_combi skoda_superb skoda_octavia skoda_kodiaq skoda_elroq

A spanyol Cupra a Formentor és a Terramar modellt nevezte be a Magyar Év Autója 2025 díjra a szabadidő-autók mezőnyébe. A győri gyártású Terramar az Év Magyar Autója 2025 versengésben is érdekelt, a Tavascan pedig az Év Zöldautója 2025 díjért indul.

cupra_formentor Cupra Terramar

cupra_tavascan

Az Audi márka öt autót jelölt. A Q7 a családi kategóriában, az A5 a flottában, az RS Q8 pedig a prémium kategóriában szerepel. A friss Q6 és a még frissebb A6 e-tron a legjobb villanyautók versenyében okoz izgalmakat.

Audi A5 Sedan Audi Q7 Audi A6 Sportback e-tron performance Audi Q6 e-tron quattro Audi RS Q8 performance

A BMW Magyarország három modellt nevezett: az M5 a Magyar Év Autója 2025 díjat vette célba (sportautók kategória), az új X3 a szabadidő-autók között küzd. Az Év Zöldautója 2025 díjért a Mini Cooper E van versenyben az elérhető árú villanyosok csoportjában.

bmw_x3 Fabian Kirchbauer Photography mini_cooper_se

Ismét van Mitsubishi a jelöltek között, az új Outlander a legjobb hibridek között próbál szerencsét.

outlander

Négy modellt jelölt a Ford. A márka hazai importőre a népszerű Transit Customot a kishaszonjárművek között, a hetedik generációs Mustangot a sportautó kategóriában, a teljesen új Explorer modellt a legjobb villanyautók, a korábban már díjat nyert Kugát pedig a legjobb hibridek mezőnyében jelölte.

transit_custom

License expires -------------------------- 28/03/2026 License scope -------------------------- A - Earned editorial, press releases, press kits B - All non-broadcast digital and online media D - All print media (newspaper, magazine etc) Copyright and image rights -------------------------- This content is solely for editorial use and for providing individual users with information. Any storage in databases, or any distribution to third parties within the scope of commercial use, or for commercial use is permitted with written consent from Ford of Europe GmbH only.
2024 Gen 7 FORD MUSTANG DARK HORSE

Ford Reinvents Bestselling Kuga SUV

Szintén visszatért a Dacia, a teljesen megújult Duster az elérhető árú autók között küzd. A Nissan márka hazai importőre, a Grand Automotive Kft. a Qashqai-t két kategóriában is indította, a népszerű modell a szabadidő-autók és a családi autók között is érdekelt. Az Interstart a haszonjármű kategóriába jelölték.

dacia_duster

nissan-qashqai-2024-34

080-nissan-interstar-front-static

A Toyota és a Lexus márkák hazai importőre ezúttal is sok autót nevezett, a prémium márka az LBX hibridet (szabadidő-autók), valamint a különleges LM modellt jelölte (prémium autók), a hazai piacot vezető tömegmárka a C-HR phev kis szabadidő-autóval (legjobb hibridek), a megújult Camry-vel (flotta autók), a frissített Hilux pickuppal (kishaszonjárművek), az áttervezett Land Cruiser terepjáróval (szabadidő-autók) és a frissített GR Yaris modellel (sportautók) vesz részt a megmérettetésben.

lbx5

yaris_GR CAMRY_PR_34Front_F3D_v11

hilux1

lm5

chr-pre-launch-shot11-withouttalent

Új belépő az Év Magyar Autója verseny küzdelmeiben a kínai Jaecoo márka, amely a 7-es modelljét nevezte a szabadidő-autók kategóriában. Szintén új és szintén kínai a hazai autópiacon jelenlétben egyre erősebb BYD, amely a Dolphinnal a kedvező árú villanyautók, a Seal U szabadidő-autóval pedig a legjobb hibridek versenyében szeretné megszerezni az Év Zöldautója 2025 díjat.

 slider-jaecoo-7 bydsealu BYD_DOLPHIN-01@2x

Év Magyar Autója díjak

Szeptember 15-ig nevezhették a gyártók és az importőrök autóikat az Év Magyar Autója 2025 verseny különböző kategóriáiba. Az Év Magyar Autója 2025 díjat a Magyarországon, magyar emberek által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban sok más mellett az is döntő, hogy az adott autó milyen hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke. A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2025 díjat, amelyek kategóriájukban (kedvező árú autók, családi autók, flotta autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Szintén a zsűri – tagjai: Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán – dönt több kategóriában (kedvező árú villanyautók, legjobb villanyautók, legjobb hibridek) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók, vagy hálózatból tölthető hibridek. A Közönségdíj 2025 díj birtokosa pedig az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a jövő év eleji közönségszavazáson a legtöbben szavaznak. Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2025 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2024-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek. A zsűri dönt az Év Autós PR-szakembere 2025 díj nyerteséről is.

Az Év Magyar Autója díjakat először 2020-ban osztották ki, akkor a gyártók és importőrök összesen 39 autót neveztek. 2021-ben 46 autó, 2022-ben 58, 2023-ban és 2024-ben 39-39 autó közül választotta ki a zsűri a győzteseket. A győzteseket 2025 tavaszán hirdetik ki, a díjakat a Budapest Automotive Summit 2025 konferencián adják át.

2024 győztesei

Az Év Magyar Autója 2024 díjat a gyártói kategóriában az Audi RS Q3 Sportback modellnek ítélték oda. A Magyar Év Autója 2024 díjat különböző kategóriákban a Toyota C-HR, a Nissan X-Trail, az Opel Astra Sports Tourer, a Volkswagen Touareg, a Volkswagen Amarok, a BMW M2 Coupé és a Mazda CX-60 nyerte el. Az Év Zöldautója 2024-ban a Hyundai Kona, az MG4, az MG5, a BMW i5, a Nissan Townstar EV Van és a Lexus RZ modell lett. A Közönségdíj 2024 birtokosa a legtöbb közönségszavazattal az Opel Astra Sports Tourer, míg az Év Beszállítója 2024 oklevelet a KION ITS Hungary érdemelte ki. A zsűri 2025-ben is megválasztja az Év Autós PR-szakemberét, az elismerést idén Varga Zsombor, az Toyota és Lexus márkák hazai importőrének PR-igazgatója kapta.