600 új munkahelyet hoz létre a BorgWarner Oroszlányban

Bogár Attila és Szijjártó Péter

A BorgWarner autóipari vállalat Oroszlányban 15,5 milliárd forintos beruházást valósít meg, amellyel 600 új munkahelyet teremt; a fejlesztéshez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ad – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter kiemelte: ez a beruházás is mutatja, hogy Magyarországon érdemes beruházni, az amerikai cégvezetők is elégedettek az itteni lehetőségekkel.

A BorgWarner autóipari vállalat piacvezető a maga területén, eddigi beruházásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar járműipar termelési értéke is rekordot döntött, és a magyar autóipari vállalatok a nemzetközi piacokon is rendkívül versenyképesek. Mintegy 150 ezren dolgoznak ebben az iparágban Magyarországon, az ország az európai autógyártás egyik fellegvára – tette hozzá.
Szijjártó Péter a most bejelentett beruházással kapcsolatban arról beszélt, hogy az itt működő vállalatok elégedettek a körülményekkel, ami szerinte cáfolja az alaptalan támadásokat az ország ellen. A BorgWarner is évek óta fejleszt Magyarországon, a cég 74 helyszínen 19 országban tevékenykedik, tavaly világszinten 8 milliárd dolláros árbevételt ért el, és 33 ezer embernek ad munkát világszerte – magyarázta.

Bogár Attila, a turbófeltöltőket és más járműipari alkatrészeket gyártó a BorgWarner Oroszlány Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: nem a mostani lesz az utolsó hasonló beruházása a cégnek Magyarországon, és a továbbiakban is számítanak az állam támogatására.

A vállalat több mint 15 éve kezdte meg a gyártást Magyarországon, olyan termékeket állítanak elő, amelyek segítik a gazdaságos üzemanyag-felhasználást, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a teljesítmény fokozását. Oroszlányban kezdték el a működésüket a turbófeltöltő gyár megalapításával, majd 2015-ben két – emissziós technológiákat és fejlett összkerék-meghajtásos rendszereket előállító – gyár kezdte meg a termelést a településen – idézte fel.

Bogár Attila szerint komoly verseny van a cégen belül a többi telephellyel is, ezért fontos, hogy milyen állami támogatásokat kapnak. Az oroszlányi cég jól áll ebben a versenyben, a következő két évben 600 új munkahelyet létrehozó beruházást hajtanak végre a telephelyen – közölte.