Robogómegosztás Berlinben

Újabb közösségi robogómegosztó szolgáltatás indult Berlinben szerdán Coup néven.

A szolgáltatás a közösségi autómegosztó rendszerek mintájára működik; a regisztrált felhasználó egy okostelefonra fejlesztett alkalmazás révén lefoglalja a környéken lévő legközelebbi szabad robogót, utazik vele, majd tetszőleges helyen – a KRESZ szabályainak betartása mellett – leparkol és megy tovább a dolgára.

A használati díj 30 percre 3 euró, majd minden 10 perc után további 1 euró, vagy egész napra 20 euró. Regisztrálni 21 éven felülieknek lehet, jogosítvány, személyi igazolvány és hitelkártya szükséges hozzá. A regisztrációs díj 30 euró. Fizetni egyelőre csak hitelkártyával lehet.

A Coup Gogoro márkájú, tajvani gyártású, elektromos meghajtású robogót – eScooter – kínál a felhasználóknak. A járművek végsebessége óránként 45 kilométer. Bukósisak minden robogóhoz jár. A szolgáltatást Berlin belső kerületeiben lehet igénybe venni. A Coup flottájába 200 Gogoro tartozik.

A Coup a Bosch német ipari konszern vállalkozása, és a második közösségi robogómegosztó Berlinben az ugyancsak elektromos robogókkal működő eMio után, amely tavaly indult.

Berlint a közösségi járműmegosztó szolgáltatások kísérleti terepeként tartják számon. A német fővárosban a két robogómegosztó rendszer mellett kerékpármegosztó szolgáltatás és nagyjából féltucat közösségi autómegosztó rendszer is működik.