Pintér István: fókuszt vált a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele 16,3 százalékkal 20,52 milliárd forintra csökkent az első fél évben 2015 azonos időszakához képest; az 1,86 milliárd forintos EBITDA 19,2 százalékkal, a 783 millió forintos üzemi eredmény 31,8 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit – ismerteti a társaság a BÉT honlapján szerdán publikált gyorsjelentésében.

Az IFRS szerinti konszolidált jelentésből kiderül, hogy az első hat hónapban a futómű üzletág 11,2 százalékos, a jármű üzletág 50,2 százalékos csökkenést, míg az alkatrészgyártás 4,6 százalékos növekedést könyvelt el.

A második negyedév 10,93 milliárdos árbevétele 3,1 százalékos javulást jelez, míg az 1,08 milliárdos EBITDA 17,6 százalékkal, az 550 milliós üzemi eredmény 26,1 százalékkal alacsonyabb a tavalyi második negyedévinél. Ekkor az alkatrész üzletág 10,7 százalékkal, a jármű üzletág 53,0 százalékkal növekedett, míg a futómű üzletág 9,5 százalékkal zsugorodott.

A gyorsjelentés szerint a társaság nem tapasztalt lényegi javulást exportpiacain. Alacsony aktivitás az amerikai tehergépkocsi-piacon, pangó kereslet a globális mezőgazdasági szegmensben, valamint eltérő ciklikus értékesítés a jármű üzletág esetében – összegzik.

Ugyanakkor a futómű üzletág üzletfejlesztési stratégiájára alapozva továbbra is biztos növekedést ért el az európai tehergépkocsi-piacon, élénkült forgalma a FÁK-országok felé, valamint egy stratégiai megállapodással megszilárdította a japán haszonjármű-piacon elért beszállítói pozícióját, ami meghatározó a Rába-csoport diverzifikált termékportfoliójában, globális jelenlétében.

A gyorsjelentésben az olvasható: az alkatrész üzletág belföldi értékesítése kiemelkedő, két számjegyű növekedést ért el, míg a jármű üzletágnak az alvázszerkezeti szegmensre, mint húzó ágazatra alapozva sikerült exportját stabil, 8 százalékot meghaladó mértékben növelnie.

A bázisidőszakhoz képest 2016 első fél évében mérséklődő értékesítési forgalom a bruttó eredmény csökkenését eredményezte, azonban a csökkenés mértéke jóval kisebb lett a hatékonyság javulásának köszönhetően: a Rába-csoport 4,5 milliárd forintot meghaladó bruttó eredményt realizált a halmozott tárgyidőszakban.

Jelezték azt is: a Rába-csoport nettó hitelállománya június 30-án 2,082 milliárd forint volt, a tavaly év véginél képest 1,294 milliárd forinttal alacsonyabb.

„Társaságunk pénzügyi függetlenségének megteremtése tette lehetővé az elmúlt év végén bejelentett stratégiai fókuszváltást, amelynek talán a legfontosabb eleme a tavasszal elindított technológiafejlesztési programunk. A futómű-gyártás versenyképességét növelő beruházás rendben, a tervek szerint halad, pénzügyi bázisát idén is folytatódó, kiváló készpénztermelésünk támogatja. Eközben vállalatunk az intenzív üzletfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet. Stratégiai partnereinkkel bővítjük együttműködéseinket, új üzletekkel és új termékekkel folyamatosan erősítjük nemzetközi jelenlétünket, piaci pozícióinkat” – emelte ki Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.