Vízzel csökkenti a fogyasztást a Bosch

A beszállítók közül elsőként kínál vízbefecskendezést benzinmotorokhoz a Bosch. Szériában elsőként a BMW kínálja majd ezt a technológiát az M4 GTS sportautóban.

Tudta, hogy még a modern Otto-motorok is elpazarolják a felhasznált üzemanyag körülbelül egyötödét? Az üzemanyag egy része – különösen nagy fordulatszám esetén – a hűtést szolgálja az előrehaladás helyett. Azonban ennek nem kell így lennie, erre bizonyíték a Bosch új vízbefecskendezési rendszere. Különösen gyorsítások során vagy autópályán haladás közben takarítható meg akár 13 százalék üzemanyag a kiegészítő vízbefecskendezéssel.

Extra erő a turbófeltöltéses motornak
A Bosch akár nagyobb teljesítményűvé is teheti a gépkocsikat. „A vízbefecskendezés az összes turbófeltöltéses motornak még egy kis plusz erőt ad” – mondja Stefan Seiberth, a Bosch benzinrendszerek üzletág elnöke. Az erőforrás a korábbi gyújtási szög jóvoltából még hatékonyabban üzemeltethető. Ezzel a fejlesztőmérnökök még az erőteljes sportmotorokból is nagyobb teljesítményt hozhatnak ki.

Az innovatív motortechnika mögött egy egyszerű műszaki tény áll: a motor nem melegedhet túl. Ennek megelőzésére mind a mai napig szinte minden Otto-motorban további benzint fecskendeznek be. Ez elpárolog, és így lehűti az aggregát részegységeit. Ugyanezt a fizikai hatást használják ki a Bosch mérnökei is a vízbefecskendezéssel: még a benzin meggyújtása előtt finom vízködöt fecskendeznek a szívócsőbe, amely a víz jelentős párolgási tulajdonságának köszönhetően hatékony hűtésként szolgál. Csupán rendkívül kis mennyiségű víz szükséges: száz kilométerenként mindössze néhány száz milliliter a fogyasztás. A befecskendező rendszert desztillált vízzel ellátó kompakt víztartályt így bőven elegendő néhány ezer kilométerenként feltölteni.

Ha a tartály esetleg kiürülne, akkor sem kell aggódni: a motor továbbra is hibátlanul üzemel – jóllehet a vízbefecskendezés előnyeit, a nagyobb forgatónyomatékot és a kisebb üzemanyag-fogyasztást mellőzve.

5 Comments on Vízzel csökkenti a fogyasztást a Bosch

  1. Lehet kapni itthon is/kb 300e ft/ sőt a 80-as 90-es években egy magyar feltaláló is csinált ilyet egy Zastavába.

Comments are closed.