Felújítja MiG-29-eseit Bulgária

MiG 29
Bulgária szerződést írt alá a szófiai székhelyű Aviostart vállalattal tíz orosz gyártmányú hajtómű beszerzéséről az ország öregedő MiG-29-es típusú vadászgép flottájához.

A 21,8 millió euró (mintegy 6,6 milliárd forint) értékű megállapodás négy új és hat javított hajtóműről szól. Az első két darabot 2017 áprilisának végén szállítják le – közölte a bolgár védelmi minisztérium, amely hozzáfűzte, hogy a megállapodás biztosítja majd a fekete-tengeri ország légierejének hadrafoghatóságát.

“Bulgáriának kilenc üzemképes harci repülőgépe van jelenleg, és ez a szám 14-re emelkedhet a szerdán aláírt megállapodásnak köszönhetően” – mondta a minisztérium egyik szóvivője.

Tavaly Bulgária a NATO-partner Lengyelországgal kötött megállapodást hat MiG-29-es vadászgép javításáról, karbantartásáról és korszerűsítéséről. Az orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépeket korábban Oroszországban szerelték, Szófia pedig csökkenteni akarta függőségét Moszkvától.

A bolgár minisztérium azt követően szerződött az Aviostart vállalattal, hogy máshonnan nem kapott ajánlatot az orosz gyártmányú hajtóművek beszerzésére, amelyekhez az orosz MiG repülőgép-tervező iroda biztosít licenszet.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint országa ugyanakkor tárgyalásokat folytat Moszkvával arról, hogy az elavult MiG-29-eseket az Avionams bolgár állami hadiipari vállalat üzemeiben korszerűsítsék.

Szófia emellett nyolc új vagy használt vadászrepülőgépet is be akar szerezni légiereje számára, hogy megfeleljen az észak-atlanti szövetség követelményeinek.