81 új munkahelyet teremt a Linamar Békésben

A Linamar Hungary Zrt. 7,2 milliárd forintos beruházással bővíti békéscsabai és orosházi gyárát, az autóipari cég a fejlesztéshez egyedi kormánydöntéssel 507,8 millió forint állami támogatást nyert – jelentette be Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: a Linamar Hungary Zrt. a kanadai Linamar Corporation magyarországi társasága Békés-megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, valamint autóipari alkatrészgyártó és -összeszerelő vállalata, a cégcsoport 2,3 milliárd forintból Orosházán és 4,9 milliárd forintból Békéscsabán bővíti autóipari és általános gépgyártó üzemeinek kapacitását.

Szabó László elmondta, hogy a Linamar tavaly 5,3 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, közel 2500 embernek adnak munkát. A cég a duális képzésben is részt vesz, a jól képzett szakemberek oktatása és megtartása érdekében.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a további növekedéssel újabb technológiák bevezetését fogják megvalósítani, és bővítik a meglévő vevők körét. A fejlesztés két év alatt valósul meg, 81 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítói láncban ennek többszöröse valósul meg. A beruházás öt év alatt 23 milliárd forintot meghaladó árbevétel-növekedést eredményez a számításaik szerint.

A cég tavalyi árbevétele több mint 47 milliárd forintot tett ki, a gyártott termékeket több mint 90 százalékban exportálják. A Linamar 2010 és 2015 között 24 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, a magyar beszállítóiknak tavaly 21 milliárd forintot fizetett ki.