Újabb vákuumvasutat terveznek az arabok

Már a második hyperloop-összeköttetés megvalósíthatóságának tanulmányozásáról kötött megállapodást az Egyesült Arab Emírségek.

A mágneses vákuumcsövekben szédítő sebességgel száguldó óriáskapszulák 8-12 perc alatt juttatnák el az utasokat az emírségek fővárosából, Abu-Dzabiból az ománi határon fekvő El-Ajn városba, ahova jelenleg két óráig tart az út autóval.     Az abu-dzabi kommunális és közlekedési vállalat (DMAT) a HyperloopTT nevű amerikai céggel egyezett meg, hogy tanulmányozzák a vasút, a közút, a hajó és a repülőgép után az ötödik közlekedési ágnak tartott, még kifejlesztés alatt álló futurisztikus szállítóeszköz megvalósíthatóságát a két város között.

Az emírségek egy másik városállama, Dubaj a múlt hónapban az amerikai cég egy vetélytársával, a szintén amerikai Hyperloop One-nal kötött megállapodást egy Dubaj és Abu-Dzabi közti kapszulás összeköttetés lehetőségének tanulmányozásáról.

Az Egyesült Arab Emírségek elhalasztotta saját vasúthálózat kiépítését, mivel szomszédjai halogatják azoknak a vasútvonalaknak a megépítését, amelyek egy hálózatot alkotva a térség hat országát kötnék össze.

Egy helyi lap értesülése szerint Dubaj fontolgatja azt is, hogy hyperlooppal juttatja el a látogatókat a városból a 2020-as világkiállítás helyszínére.