Dicsérte a Fordot és a Fiat Chryslert Trump

Új beruházásokra ösztökélte az autóipar vezetőit az amerikai elnök a Fehér Házban tartott egyeztetésen.  A Donald Trumppal tartott megbeszélésen Mary Barra, a General Motors, Mark Fields, a Ford és Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler elnök-vezérigazgatója vett részt. Jelen volt Matt Blunt, Missouri állam kormányzója is, aki egyben az autógyártók kereskedelmi szervezetének vezetője.

Az elnök megerősítette: “azt akarom, hogy új gyárak épüljenek itt, az itthon eladott autókhoz”. Az üzenetben kiemelte és dicsérte a Fordot és a Fiat Chryslert, mert az elmúlt napokban mindkét cég bejelentette, hogy megnöveli amerikai termelését. A Ford például lemondott egy másfél milliárd dolláros mexikói beruházásról és helyette inkább 700 milliót invesztál egy michigani gyárba, bár a Focus gyártását változatlanul Mexikóban tervezi.

Mary Barra, a General Motors elnök-vezérigazgatója ugyanakkor megerősítette, a cég 2014-ben bejelentette, hogy 2018-ig ötmilliárd dolláros beruházást hajt végre Mexikóban, s ezen a terven nem kíván változtatni.

Trump korábban többször is bírálta a Mexikóban vagy máshol, külföldön gyártató cégeket, és 35 százalékos vámokat helyezett kilátásba az importautókra.