Keményen visszavágott a szakszervezetnek a Lufthansa

Túl magas bérkövetelés esetén új társaság létesítésének lehetőségére hívta fel a Lufthansa a pilóták szakszervezetének a figyelmét.

“A befektetéseket megfontolandó lenne nem a Lufthansa fő tevékenységi területéhez kötni. Az újonnan beszerzett repülőgépeket például nem feltétlenül kell bevinni egy, a versenyképességét elveszített és megreformálhatatlan rendszerbe” – jelentette ki Harry Hohmeister, a Deutsche Lufthansa AG igazgatótanácsának tagja a dpa hírügynökségnek.

Előreláthatólag január 31-én jön létre a megállapodás a Lufthansa konszern és a három társaságánál, a Lufthansa Classic, a Lufthansa Cargo és a Germanwings légitársaságoknál dolgozó 5400 pilótát képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet között. A kollektív szerződés előírja a Lufthansa számára a társaságnál foglalkoztatott pilóták bérmegállapodás szerinti alkalmazását.

Az újonnan érkező, eredetileg a Lufthansa Classic számára szánt repülőgépeket akár a Lufthansa más érdekeltségeinek flottájában is szolgálatba lehetne állítani, amelyekre nem érvényes a VC tarifa-megállapodása – mutatott rá Harry Hohmeister. Ez rövid távon értelemszerűen a Swiss vagy az Austrian légitársaságok flottája lehet. “De akár egy új társaságot is létrehozhatunk, amelynek gépein nem az szerepel, hogy Lufthansa, hanem valami hasonló” – mondta.

A Lufthansa 4,4 százalékos béremelést ajánlott fel a pilóták szakszervezetének, a VC pedig 20 százalékot követel. A Lufthansának hosszabb távon 250 repülőgépre van megrendelése.