Elkészült az ipari park, épülhet az autóalkatrész-elosztó központ

Heteken belül átadják a csaknem 5 milliárd forintból zöldmezős beruházásként létrehozott pátyi ipari parkot, idén pedig újabb 10 településen jelölhetnek ki hasonló célú fejlesztésre alkalmas területet – közölte a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.

Ismertették, hogy a 42 hektáros pátyi ipari parkban 23 ezer négyzetméteres autóalkatrész-elosztó központ épül a Kühne + Nagel számára, de zajlanak a tárgyalások egy kereskedelmi céggel is a letelepedésről. Nemzetközi vállalat érkezhet a 17 milliárdból létrejövő hatvani ipari parkba is: a 30 hektáros területen a Bosch számára épül 60 ezer négyzetméteres csarnok, de más cégekkel is egyeztetnek a komplexum hasznosításáról – írták.

A NIPÜF emellett tucatnyi településen vásárol ipari park befogadására alkalmas építési telkeket több mint 40 milliárd forintból. Békéscsabán, Nyíregyházán, Tatabányán és Veszprémben már megkötötték az elővásárlási szerződéseket, de Érden, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban, Szekszárdon, Szolnokon és Zalaegerszegen is jól haladnak a tárgyalások a közlemény szerint.

Felidézték, hogy a kormány 2016 júniusában döntött az országos iparipark-koncepció megvalósításáról, a projektek tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével a NIPÜF Zrt.-t bízták meg. Az állami tulajdonú cég a beruházásokat az érintett régiók gazdasága és növekedése szempontjából kulcsfontosságú területen hajtja végre, a projektek között egyedi igények szerint kialakított létesítmények is lesznek – áll a közleményben.

A 2020-ig tartó beruházássorozat összértéke elérheti a 150-200 milliárd forintot, ezzel Európa legnagyobb ipari parki ingatlanfejlesztő programja valósul meg.