Nő az érdeklődés a nehéz-teherautók iránt

A második negyedévben a teherautók és építőipari gépek iránt megélénkült keresletnek köszönhetően megháromszorozta nyereségét a svéd Volvo haszongépjármű-gyártó vállalat.

A Volvo a második negyedévben 6 milliárd svéd korona (630 millió euró) nyereséget ért el, az egy évvel korábbinak a háromszorosát. Igaz, a tavalyi nyereséget egyszeri rendkívüli tételként egy kartellbírság terhelte meg.    A működési eredmény 8,54 milliárd svéd koronára emelkedett az egy évvel korábbi 6,13 milliárd koronáról, azaz kissé felülmúlta a 8,48 milliárd koronás elemzői várakozásokat.

A Volvo értékesítési árbevétele – részben devizaárfolyam hatásoknak és akvizícióknak köszönhetően is – 12 százalékkal 88,4 milliárd koronára emelkedett. A Volvo megrendelései a negyedév folyamán 22 százalékkal gyarapodtak, szemben az átlagosan 12 százalékos piaci várakozással.

A nehéz-tehergépjárművek iránt élénk kereslet mutatkozik Európában és lendületes fellendülés tapasztalható Oroszországban. Emellett folyamatosan növekszik a kereslet Észak- és Dél-Amerikában is – írja a Volvo közleménye.

A Volvo az idei észak-amerikai nehéz-tehergépjármű piaci forgalomra korábban tett 215 ezerről 225 ezerre növelte. Az európai “robusztus” keresletről tett korábbi prognózisán nem változtatott.