Önti a pénzt Lengyelországba a Toyota

A Toyota japán járműgyártó 400 millió zlotyt (29,6 milliárd forint) fektet be hibrid autók robbanómotorjainak gyártásába Lengyelországban.

A Toyota szerdán azt közölte, hogy az új generációs, 1,5 literes motort 2020-tól gyártják a délnyugat-lengyelországi Jelcz-Laskowicében.    A Toyota európai eladásainak csaknem 40 százaléka jelenleg hibrid autó, és arányuk egyre csak nő – mondta a Toyota cég lengyelországi képviselője.

A Toyotának jelenleg két gyára van Lengyelországban. A Jelcz-Laskowicében működő mintegy 500 embert, a szintén alsó-sziléziai  walbrzychi pedig 1500 embert foglalkoztat.

A Toyota annak ellenére, hogy a hibrid technológiában úttörőnek számít, az elektromos autók fejlesztésében nincs az éllovasok között. A japán autógyár a hidrogén üzemanyagcellás technológiában véli megtalálni a megoldást a zéró-emissziós mobilitásra. A rohamosan növekvő kínai elektromos autó piac lehetőségeinek kiaknázása érdekében azonban közös tőkebefektetéssel szeptemberben együttműködésre lépett a Mazda vállalattal elektromos autók gyártására.