Így készül az új Ford Focus

A vadonatúj Ford Focus az iparágban először alkalmazott eljárásokkal készül a Ford németországi Saarlouis üzemében.

Egy új, 6000 négyzetméteres melegformázó présüzemben munkálják meg az ultranagy szakítószilárdságú bóracél elemeket; ez a létesítmény az iparág első melegformázó gyártósora, ahol a lehető legjobb hatékonyság érdekében teljesen automatizálták a késztermék szedését.

focusuj2

A negyven méteres kemencék gázzal és mágneses indukcióval izzítják fel a bóracél lemezeket 930 fokra, majd egy 1250 tonnás prés alá kerülnek. Ezután vízzel hűtik le a lemezeket, és precízen végső formára vágják őket egy lézerrel, aminek 3000 fokos hőmérséklete képes elmetszeni a bóracélt.

focusuj3

A Focus teljes orr-részének pontos illesztéseiről egy új, fejlett formázási és lyukmetszési eljárás gondoskodik, amelynek során kamerák mérik be az illesztőnyílások optimális helyzetét, mindössze 0,1 milliméteres tűréssel. A tökéletes precizitás érdekében egy második kamerarendszer is figyeli a készülék pozícióját, és a már említett 0,1 milliméteres tűréshatárt tovább finomítja, figyelembe véve a hőmérsékleti változásokat és az ezzel járó hőtágulást. Az eljárás eredményeképpen az illesztőnyílások 0,5 milliméteres pontossággal állíthatók be.

focusuj4

A Ford most alkalmazza először az új lézerhegesztéses technológiát, ami gyorsabban, rugalmasabban és hatékonyabban működik, és erősebb hegesztési varratok létrehozására képes. Ugyancsak a Focus gyártási folyamatában jelenik meg először a trifokális lézerforrasztási eljárás, ami 60 milliméter/másodperc sebességre képes, ezenkívül tisztább, erősebb és precízebb kötéseket hoz létre a tetőidom és az oldalsó karosszériaelemek között.

focusuj5

 

1 Comment on Így készül az új Ford Focus

Comments are closed.