Visszaesett a brit autógyártás

Egyesült Királyság, brit gyáripar, brit autóipar, Nagy-Britanniában
Nagy-Britanniában több mint hat százalékkal csökkent az autógyártás az idei első negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség azt közölte, hogy a március végéig tartó három hónapban 440 426 autó készült Nagy-Britanniában, ami 6,3 százalékos csökkenés éves összevetésben. Ezen belül márciusban az éves szintű visszaesés jóval nagyobb, 13,3 százalék volt, ami arra vezethető vissza, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt fennakadások voltak az autógyártók alkatrész-ellátásában.

A Nagy-Britanniában gyártott minden öt autóból négy exportra kerül. A negyedévben a hazai eladásra szánt autókból a termelés 14,1 százalékkal csökkent, míg a kivitelre szánt autókból 4 százalékkal készült kevesebb az egy évvel korábbinál.

A negyedévben a termeléscsökkenést elemzők részen a dízelüzemű autók iránti kereslet megcsappanásával indokolták, azután, hogy a brit kormány áprilistól különadót vetett ki a dízelüzemű gépkocsikra, környezetvédelmi okokból. Az autógyártás visszaesésének másik oka pedig a Brexit miatti bizonytalanság.