Íme, a legújabb magyar autó – szebb, mint valaha

Mercedes-Benz CLA

A CES (Consumer Electronics Show) keretein belül bemutatkozott az új, hazánkban gyártott Mercedes-Benz CLA Coupé, mely figyelemfelkeltő formatervvel és rendkívül intelligens megoldásokkal érkezik. Az MBUX belső tér asszisztenstől kezdve, amely a vezérlési parancsokat akár kézmozdulatok alapján is képes teljesíteni, a kiterjesztett valóságú (AR) navigáción keresztül az egyedi fitness-javaslatokat felvonultató testedző funkcióig az új CLA számtalan okos megoldással büszkélkedhet.

A „Világszínvonal Magyarországról” szlogent az új CLA tovább erősíti, hiszen a Mercedes-Benz legújabb büszkeségét továbbra is Kecskeméten gyártják majd, csakúgy, mint az elődmodellt.

cla4

Az MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimédiarendszerrel a Mercedes-Benz már a jelenleg gyártott A-osztály bevezetésekor új mércét állított fel a járműiparban a kezelhetőség és a kommunikáció tekintetében. A CLA Coupé-t 2013-ban mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, ez volt az első kompakt Mercedes-Benz modell az amerikai piacon. Az összesen mintegy 750 000 eladott járművel az első generációs CLA Coupé és CLA Shooting Brake modellek jelentősen hozzájárultak a kompakt autók sikeréhez.

Forgalmazásának első évében a hagyományoknak megfelelően Edition 1 kiadásban is elérhető lesz az új CLA. A limitált darabszámú Edition 1 változatok kívül-belül számos egyedi ismertetőjeggyel büszkélkednek, amelyek kihangsúlyozzák a modell exkluzivitását. Magyarország számára komoly jelentőséggel bíró és egyben nagyon örömteli hír, hogy a 2019 májusától kapható CLA gyártása továbbra is Kecskeméten marad.

cla5

Futómű: rendkívül agilis, mégis komfortos

Az új CLA hiánytalanul nyújtja menet közben is a sportos formaterv által ígért teljesítményt: elsősorban a szélesebb nyomtávoknak (elöl +63 mm, hátul +55 mm az elődhöz képest) és az alacsonyabb súlypontnak köszönhető, hogy a CLA minden idők legsportosabban vezethető kompakt Mercedes-Benz modellje. A magas szintű dinamikát és komfortot szolgálja az új fejlesztésű, több lengőkaros hátsó futómű, valamint a szériában járó direktkormányzás is. A karosszéria oldaldőlését egy nagyobb átmérőjű stabilizátor hivatott mérsékelni. Opcionálisan adaptív lengéscsillapítás is elérhető a modellhez, így a vezető bármikor kedvére választhat a kényelmes és a fokozottan dinamikus futóműhangolás között.

cla9

Aerodinamika: intelligens megoldások, egyedülálló légellenállási együttható

Az új CLA fejlesztése során a szakértők rengeteg szimulációt végeztek az aerodinamika finomhangolása érdekében, még mielőtt megtörténtek volna az első éles, szélcsatornás mérések. A rendkívül pontos és élethű szimulációkat a számítógépes technológia fejlődése tette lehetővé, és ez a módszer igen hatékony megoldásnak bizonyult a fejlesztés során.

A szimulációk jelentős előnye a hagyományos szélcsatornás tesztekkel szemben az, hogy egy-egy formai változtatás hatása sokkal gyorsabban megvizsgálható aerodinamikai aspektusból, hiszen nem szükséges minden változtatáshoz fizikai modellt készíteni. Az új CLA 0,23-as légellenállási együtthatója (cw-értéke) továbbra is egyedülállóan alacsony. Az egyedi dizájn mellett a karosszéria minden eleme a kiváló légellenállás jegyében született, de még a kerekek megrajzolásakor is kiemelkedően fontos szempont volt az optimális aerodinamika; a legjobb érték egyébként a speciális Aero felnikkel érhető el. Szintén a légellenállást hivatott javítani a CLA-hoz szériában járó hűtőrács mögötti kétrészes zsalurendszer és a szinte teljes alsó burkolat.

cla3

Intelligent Drive: biztonsági funkciók egyenesen az S-osztályból

Az új Mercedes-Benz CLA a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, amelyek az aktív biztonságot eddig nem látott szintre emelik kategóriájában. Egyes funkciók egyenesen az S-osztályból érkeztek. A CLA-hoz első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén a részben autonóm vezetés, amelyet a jármű környezetének lehető legpontosabb feltérképezése tesz lehetővé: a javított kamera- és radarrendszerek már 500 méteres hatótávolságban is működnek. Mindezeken felül a modell térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. Így például az aktív követési távolságtartó asszisztens a járművezető kényelmét szolgálva az útvonalat is figyeli. További újdonság a modellben az aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív aktív sávváltás asszisztens is.

cla2

Az új CLA esetében a szériafelszereltség részét képezi a sebességkorlátozás asszisztens, az aktív sávtartó asszisztens, illetve a kibővített aktív fékasszisztens is. Utóbbi hatékony támogatást nyújt, amennyiben egy ráfutásos baleset veszélyét észleli, valamint felismeri a gépjármű útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is. Az Aktív sávtartó asszisztens 60-200 km/h között a kormánykerék vibrálásával figyelmezteti a járművezetőt a véletlenszerű sávelhagyásra, elmaradó kormányzási reakció esetén pedig egyoldali fékezéssel tereli vissza az autót a forgalmi sávba.

A Mercedes-Benz CLA biztonsági rendszerét a gyártó vadonatúj járműbiztonsági technológiai központjában (TFS) fejlesztették. Az autó strukturális kialakításakor a korábbi, valós balesetekből összegyűjtött tapasztalatokat is felhasználták a tervezők. Biztonsági szempontból a karosszéria lelke az ütközés irányától függetlenül rendkívül stabil utascella, amelyet nagyszilárdságú acél felhasználásával alakítottak ki.

Az első üléseknél a szériafelszereltség részét képezik a hárompontos biztonsági övek, az övfeszítők és az överő-határolók. Az utasvédelmi rendszerrel kombinálva a vezető és az első utas oldalán reverzibilis övfeszítők találhatók. A hátsó sorban a külső ülések szintén hárompontos biztonsági övekkel, övfeszítőkkel és överő-határolókkal vannak felszerelve. Az új CLA-hoz szériában járnak a frontlégzsákok, az első oldallégzsákok, a függönylégzsákok valamint a vezetőoldali térdlégzsák is. A vezetői segédrendszerek csomag részét alkotó pre-safe plus a ráfutásos baleseteket képes felismerni: veszély esetén az ütközés előtt aktiválja a féket, amivel csökkenti az előregurulásból adódó járulékos balesetek kockázatát.

cla6

Las Vegasban a legerősebb motorral debütál az új CLA

Las Vegas-i világpremierjén az új CLA 250 modellvariáns mutatkozik be, motorházteteje alatt négyhengeres turbós benzinmotor található 225 lóerős (165 kW-os) csúcsteljesítménnyel és 350 Nm-es maximális forgatónyomatékkal. Az erőátvitelről ebben az esetben szériában hétfokozatú 7G-DCT duplakuplungos automataváltó gondoskodik.

6 Comments on Íme, a legújabb magyar autó – szebb, mint valaha

    • Gondolom a CÖF is olvasta mert ők azt hírdetik hogy gyarmat soha nem leszünk. Igazat kell nekik adnom. Már nem !Azzá lettünk.

  1. Azért gyártják itt, mert magyar rabszolga bér olcsóbb! Német bérrel eladhatatlan lenne! Magyar eladó csoda orbán birodalomban!

Comments are closed.