Így küzd az ittas vezetés ellen a Volvo

A Volvo fedélzeti kamerák és aktív közbeavatkozás segítségével küzd az ittas vezetés, a figyelemelterelés ellen.

A gyorshajtás mellett, amely ellen a végsebesség korlátozásával igyekszik küzdeni a vállalat, az ittas vezetés és a figyelemelterelés a közlekedésbiztonság szempontjából legaggályosabb két jelenség. Ez a három terület testesíti meg a Volvo halálos kimenetelű közlekedési balesetek nélküli jövőképének legfontosabb akadályait; megoldásukhoz a vállalatnak az emberi viselkedésre is figyelmet kell fordítania biztonsági fejlesztései során.

Az NHTSA adatai szerint például az Egyesült Államokban, 2017-ben a halálos kimenetelű autóbalesetek csaknem 30 százalékában közrejátszott az autóvezetők alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltsága.

A Volvo meggyőződése, hogy az ittas vezetés és a figyelemelterelés ellen fedélzeti kamerák és egyéb érzékelők beépítésével lehetne fellépni. Ezek felügyelnék a vezetőt, és lehetővé tennék, hogy a jármű közbeavatkozzon, amennyiben egy nyilvánvalóan ittas vagy figyelmetlen vezető nem reagál a figyelmeztető jelzésekre, és ezzel halálos vagy súlyos sérüléssel járó baleset okozását kockáztatja.

A beavatkozás számos formát ölthet, a jármű sebességének korlátozásától kezdve a Volvo on Call segélyszolgálat riasztásán át egészen a végső megoldásig: a jármű lelassításáig és biztonságos megállításáig.

„Ami a biztonságot illeti, ahelyett, hogy mérsékelnénk az elkerülhetetlen balesetek hatását, arra törekszünk, hogy eleve elkerüljük a baleseteket.” – mondta Henrik Green, a Volvo kutatásért és fejlesztésért felelős alelnöke. „Ebben az esetben kamerák segítségével ismerjük fel azt a magatartási mintát, ami súlyos sérüléshez vagy halálhoz vezethet.” Ilyen viselkedés lehet például, ha a vezető huzamosabb ideig egyáltalán nem kormányoz, ha szemét hosszasan csukva tartja vagy nem az utat nézi, ha szélsőséges mértékben kóvályog a sávok között, vagy ha reakcióideje rendkívül lelassul.

A fentiekben ismertetett vezetőfelügyeleti rendszer fontos szerepet játszik annak a megvalósításában, hogy a jármű aktívan döntéseket hozva hozzájáruljon az olyan balesetek megelőzéséhez, amelyek súlyos vagy halálos sérülést okozhatnak.

„Rengeteg baleset következik be ittas vezetők miatt.” – mondta Trent Victor professzor, a Volvo vezetői magatartással foglalkozó szakértője. „Egyesek úgy vélik, alkohol fogyasztása után is képesek autót vezetni, az nem befolyásolja képességeiket. Szeretnénk gondoskodni arról, hogy az alkoholos befolyásoltság ne sodorja veszélyhelyzetbe az embereket.”

Az új generációs Volvo SPA2 méretezhető padlólemezre épülő modellek lesznek az első olyan Volvo gépkocsik, amelyeket fedélzeti kamerákkal szerelnek fel. Erre a 2020-as évek elején kerülhet sor.