Bemutatták az Opel új csúcsmodelljét

Év Magyar Autója

Villamosít az Opel: a Grandland X összkerékhajtású konnektoros hibrid változata fontos eleme a vállalat stratégiájának. Ezentúl a sportosan elegáns Grandland X Hybrid4 vezeti fel a márka SUV-portfólióját, amelynek típusai a Grandland X, a Crossland X és a Mokka X.

Az összetéveszthetetlen fekete géptetős (opció) Grandland X Hybrid4-et 1,6 literes benzines turbómotor és két villanymotor összesen 300 lóereje hajtja. Az Opel első konnektoros hibridjének értékesítése még az első félévben megkezdődik; az első vevők 2020 elején vehetik át az autót. A modellt az Opel Magyarország elsők között nevezte az Év Zöldautója 2020 díjra.

A Grandland X Hybrid4 hajtóművének elemei: WLTP-minősítésű, 147 kW/200 LE teljesítményű, 1,6 literes, közvetlen befecskendezésű benzines turbómotor, amely teljesíti az Euro 6d-temp normát. A négyhengeres gépet kimondottan hibridjárművekhez tervezték; elektromos rész, két, egyenként 80 kW/109 lóerős villanymotorral, összkerékhajtással és 13,2 kWh-s lítiumion-akkumulátorral. Az első elektromotor villamosított nyolcfokozatú automatán keresztül hajtja az első kerekeket, a másodikat, differenciálművel, a hátsó hídba integrálták. Ez utóbbi teszi optimális útfogású 4×4-essé a Grandland X Hybrid4-et.

Az 1,6-os benzines gép főképp közepes és nagy sebességnél dolgozik, míg az elektromos hajtás lassúbb menetben. Az Opel Grandland X Hybrid4 a WLTP-menetciklus szerint akár 50 kilométert is megtehet tisztán elektromosan. Ez a hatótáv német tanulmányok szerint lefedi az átlagos napi autózások kereken 80 százalékát, tehát útjainak zömét nulla emisszióval teheti meg a Grandland X Hybrid4.

Az Opel Grandland X Hybrid4 vezetője négyféle menetmód – elektromos, hibrid, összkerékhajtás és sport – közül választhat, kedve és a körülmények szerint. Hibrid-módban mindig automatikusan választja ki a jármű a leghatékonyabb hajtásmódot. Városban egyszerűen elektromos módra lehet kapcsolni, és máris zéró emisszióval gurul az autó. Ha bármilyen talajon a lehető legjobb vonóerőre van szükség, aktiválható az összkerékhajtás, amikor belép az elektromos hátsó hajtómű.

A Grandland X Hybrid4-gyel és modern hajtásával ismét innovációkat tesz közkinccsé az Opel – méghozzá nagyon praktikusan. A 3,3 kW-os fedélzeti töltőkészülék (opció: 6,6 kW) csatlakozója a normál tanksapkával ellentétes oldalra került. Az akkumulátort helytakarékosan, a hátsó ülések alá építik be, így sem a komfort, sem a csomagtartó befogadóképessége nem romlik. A töltési idő az alkalmazott töltőkészüléken múlik. Az autóhoz adott, háztartási konnektorhoz csatlakoztatható kábel mellett az Opel kínál gyorstöltőket is, amelyek nyilvános töltőállomásokon vagy otthoni fali szekrényről használhatók. Például egy 7,4 kW-os fali szekrényről egy óra és 50 perc alatt tölthető fel teljesen az akku.