Brutális bírság német autógyártókra

Mintegy százmillió eurós kartellbírságot rótt ki a német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) a szerkezetiacél-beszerzések árának egyeztetése miatt a Volkswagen, Daimler és BMW autógyártókra.

A Bundeskartellamt közleménye szerint a három autógyártó 2004 és 2013 között megegyezett egymással az acélrúd-beszerzések árában. Az autógyártók elismerték a tényállást és elfogadták az eljárás lezárását bírság kivetésével.
Az autógyártók ellen három és fél évvel ezelőtt indult vizsgálat számos acélipari vállalat ellen folytatott kartell-eljárás keretében, amit a bonni versenyhivatal tavaly zárt le 205 millió eurós bírság kivetésével.     Az autógyártásban használt szerkezeti acél ára három tényezőből áll össze: az alapárból, az ötvözeti szorzóból és a korróziós szorzóból. Az ötvözeti szorzó alapján az acéltermékek különböző minőségi osztályba sorolódnak, a korróziós szorzót pedig a termék gyártásához felhasznált hulladékacél aránya alapján kalkulálják. Az autógyártók a versenyhivatal közleménye szerint a két szorzó kalkulálásában állapodtak meg, az alapárban nem.