200 amerikai páncélost vettek a litvánok

Litvánia 145 millió euró (48 milliárd forint) értékben kétszáz amerikai páncélozott járművet vásárol – jelentette be a védelmi minisztérium Vilniusban.

A megrendelés az Oshkosh amerikai hadiipari vállalat által gyártott Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) típusú könnyű terepjáró taktikai járművekre vonatkozik.    Raimundas Karoblis védelmi miniszter szerint a páncélozott járművek beszerzése a szárazföldi fegyveres erők, a különleges alakulatok erősítése mellett hozzá fog járulni a hírszerzési, a tüzérségi és a logisztikai képességek fejlesztéséhez is. A tárcavezető, akit a BNS balti hírügynökség idézett, a megállapodás aláírását követően újságíróknak elmondta: a járműveket 2024-ig fogják leszállítani és a litván hadsereg követelményeinek megfelelően átalakítani.    A miniszter közlése szerint a védelmi célokra szolgáló páncélozott terepjárókat a balti ország nemzetközi missziókban is alkalmazná.    A most megkötött megállapodás opciót tartalmaz további 300 JLTV vásárlására. Karoblis szerint erről 2024-ig fognak dönteni.

Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó exklávéval, a Kalinyingrádi területtel, és a kelet-ukrajnai konfliktus nyomán aggódik saját biztonságáért, ezért komoly hadseregfejlesztésbe kezdett.    A mostani hadiipari megrendelés a második legnagyobb a balti ország történetében. Az elsővel 385,6 millió euró (127 milliárd forint) értékben vett Boxer típusú páncélozott járműveket Németországtól.