Kissé belassult a hazai járműgyártás

Tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, tavaly októberben 6,1 százalék volt az ipari termelés kiigazítatlan, és 6,4 százalék a munkanap hatással korrigált éves növekedése.    A múlt év első tizenegy hónapjában 6,0 százalékkal volt nagyobb az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában, míg 2018-ban 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.     Az előző hónaphoz viszonyítva a tavalyi évben ötödször csökkent a termelés novemberben, mégpedig  1,0 százalékkal az októberi 0,4 százalékos esés után.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban az októberi 9,6 százalékoshoz képest lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme az előző havi 7,3 százalék után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása novemberben is az ipari átlag felett emelkedett – tette hozzá a KSH. Szeptemberben és októberben is így volt, 10,0, illetve 7,8 százalékkal.