Mitsubishi Outlander PHEV teszt: mit esznek rajta?

Komoly arányban képviselteti magát az európai és a hazai (használt)autópiacon a japán Mitsubishi Outlander PHEV. Hollandia kedvenc autója nálunk is népszerű, ezért megvizsgáljuk, milyen újonnan az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt zöld rendszámos szabadidő-autó.

Hogy néz ki?

A Mitsubishi Outlander átlagos japán SUV, kissé idejétmúlt, jó pár helyen kinőtt gúnyában, kőkorszaki utastérrel, de modern technológiákkal. Miért ilyen népszerű (a Magyar Outlander PHEV klub Facebook-csoportjának több mint 3675 tagja van)? Talán mert egyszerű, kiismerhető, otthonos és a mindennapokban igen kényelmes autó, ami a zöld rendszám kiváltságát vegyíti egy szabadidő-autó praktikus kényelmével. Nemcsak nálunk kedvelik, a világon az egyik legsikeresebb konnektoros a Tesla Model S, a Tesla Model 3, a Nissan Leaf és a Chevrolet Volt/Opel Ampera után, a kínai plugin hibrideket nem számolva.

001outlander

Hossza 4695 milliméter, szélessége 1800 milliméter, magassága 1710 milliméter, tengelytávja 2670 milliméter. A hátsó fertály kényelmes, az ülések az akkumulátor miatt az elsőkénél magasabban vannak, a háttámla dőlésszöge szabályozható. A sofőr is magasan ül, így jól rálát a forgalomra, a manőverezésben 360 fokban látó kamerarendszer segíti, az ülésfűtés hasznos, akárcsak a felforrósítható kormány.  Jól felszerelt tesztautónkban elöl és hátul teljesen LED-esek a lámpák. Utastere a frissítés ellenére elavult, a rombuszmintás bőrülések kényelmesek, de a bőrök szaga a régi koreai autókra emlékeztet. Az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, ahogy a karosszéria merevsége is megfelel az aktuális elvárásoknak.

1

Csomagtartója a mélynyomó miatt csak 450 liter, a konnektoros töltő és a Type 2/Type 1-es csatlakozó elrejthető a padló alatti rekeszben, az üléstámlák síkba dönthetők, így a raktér 1602 literesre bővíthető.

12outlander

Fontos, hogy a megújított Outlander PHEV immár villámtöltőn (22 kilowattos CHAdeMO) is táplálható, ezzel akár 30 perc alatt is feltölthető az autó. Type 2-es AC-töltővel nem sokra megyünk, a fedélzeti töltő 3,7 kilowattos. Otthoni, 10 amperes hálózatról 5,5-6 óra alatt tölthető teljesen fel az akkumulátor.

11outlander

Hogy megy?

13,8 kWh-s lítiumionos akkumulátora legfeljebb 45-47 kilométerre elég téli üzemmódban, a fűtés bekapcsolásával a hatótáv 32-35 kilométerre zsugorodik, a valóságban örülhetünk a 25-30 kilométernek is (a gyártó 46 kilométert ígér wltp-szabvány szerint).

A benzinmotor váltó nélkül, fix áttétellel kapcsolódik az első kerekekhez. A 2,4 literes frissített, immár 135 lóerős, Atkinson ciklusú benzinmotor (legnagyobb nyomatéka 211 newtonméter) mellett elöl egy hatvan (legnagyobb nyomatéka 137 Nm), hátul pedig egy hetven kilowatt teljesítményű villanymotor (nyomatéka 195 Nm) mozgatja a kissé öregecske szabadidő-autót. Igyekeztem minél többet csakis elektromosan használni az autót, ennek ellenére hidegben és sokszor minden előjel és látszólagos indok nélkül bekapcsolódott a hajtásba a benzinmotor is. Néha kifejezetten jól jött a motortérből beáradó jó meleg levegő.

2outlander

A hibrid hajtás összteljesítménye 230 lóerő, ez az első villanymotor és a benzinmotor közös teljesítménye. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 10,5 másodperc alatt gyorsul fel az autó, végsebessége 170 kilométer/óra. Mintegy 130-135 kilométer/óráig a két villanymotor viszi a terhet, de padlógáznál beszáll a hajtásba a benzinmotor is, amely normál esetben csak áramot termel. Nagyobb tempónál a benzinmotor egy tengelykapcsolóval bekapcsolódik a hajtásláncba, miközben továbbra is tölti a lítium-ionos akkupakkot.

13outlander

Jó a hibrid, ha napi 30-40 kilométert kell megtennünk és folyamatosan tudunk tölteni. Ha nem, és ha sokat járunk autópályán, már meggondolandó a nagytestű szabadidő-autó fenntartása, mert csakis benzinmotorral használva simán bekajál 10-12 liter folyékony üzemanyagot. Tankja csupán 45 liter, így nemcsak az elektromos kútoszlopok, hanem a benzinkutak gyakori látogatója az Outlander PHEV. Ha folyamatosan tudjuk áramról etetni, akkor 25-28 kWh/100 kilométeres fogyasztással számolhatunk télen használva. 100 kilométeren tele akksival az Outlander hibrid 5,2 liter benzin mellett 25,2 kWh villanyáramot is elfogyasztott, így benzinárra átszámolva a becsült fogyasztása 8-8,5 liter benzinnek felel meg.

5outlander 6outlander 9outlander 4out

Milyen vezetni?

A három motor révén természetes az összkerék-meghajtás, amit S-AWC betűszavakkal jellemez a Mitsubishi. Háromféle módban kínálja az adott körülményeknek leginkább megfelelő hajtásmódot: normál száraz, burkolt utakra; snow havas, csúszós utakra és lock murvás, saras utakra. Az S-AWC összkerék-meghajtás a menetdinamika szabályozását (MASC/MATC) kombinálja az első- és hátsókerékmeghajtás szabályozásával (Twin Motor 4WD), valamint az aktív fordulatszám-szabályozó rendszerrel (AYC).

3outHajtásmódból is három van: a tisztán elektromos, benzin nélküli üzemmód mellett egy soros hibrid módot és egy párhuzamos hibrid módot is kínál. Elektronikus hajtásszabályozó automatikusan választja ki azt a hajtásmódot, ami optimális a vezetési feltételeknek és az akkumulátor töltöttségi állapotának.

  1. EV üzemmód, tisztán elektromos hajtás: az elektromotorok az akkumulátorban tárolt energia felhasználásával mozgatják az autót, nem fogyaszt benzint és nem bocsát ki szén-dioxidot. Az Outlander PHEV végsebessége ilyenkor 135 kilométer/óra.
  2. Soros hibrid üzemmód, elektromos hajtás benzinmotoros rásegítéssel: az elektromotorok a belsőégésű motor által termelt energiával mozgatják az autót. A benzinmotor akkor termel áramot, amikor az akkumulátor töltöttsége alacsony szintre süllyed, valamint – a teljesítmény növelése érdekében – erőteljes gyorsításkor vagy hegymenetben.
  3. Párhuzamos hibrid üzemmód, benzinmotoros hajtás elektromos rásegítéssel: a benzinmotor hajtja az autót (például nagyobb tempónál, amikor a belsőégésű motor hatékonyabban működik), az elektromotorok pedig besegítenek a nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

133outlander

Nem érződik esetlennek az Outlander PHEV, de sportosnak azért nem mondanám, inkább a nyugodt autózást kedveli. Kormányzása direkt, futóműve elnyeli az úthibákat, úttartása semleges, biztos. Kapaszkodóképessége kiváló, terepen sem jön zavarba. A fékenergia öt fokozatban hasznosítható, a fokozatokat a kormány mögötti fülekkel kapcsolhatjuk, de állóra nem fékezhetjük ezekkel. A vontatási kapacitás 15 mázsa, a jármű üres tömege 19 mázsa.

Vannak persze furcsaságai, mint az örökösen pityegő távtartós tempomat, amely elektromos módban nem akar amúgy dolgozni.

15outalnder

Mennyibe kerül?

A Mitsubishi Outlander PHEV alapára 14,4 millió forint, de a Rockord Fosgate hifis, jól felszerelt csúcsverzió ennél 1,9 millió forinttal drágább. Ezért a pénzért már jár az érintőképernyős fedélzeti rendszer Apple Car Play kapcsolattal, de a távtartós tempomat is az Instyle felszereltség része. A hibrid rendszerre 8 év, vagy 160 ezer kilométer a garancia, a használt példányoknál emiatt gyakori a visszatekert kilométeróra.

Kép és szöveg: Biró Csongor