Kézmosás és közlekedésbiztonság

„Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!” Az Autós Nagykoalíció népszerű figyelemfelhívó-oktató programsorozatában most a koronavírus miatt előtérbe került óvintézkedések példáján, a kézmosás és a biztonságos közlekedés párhuzamba állításával szemléltetjük a tudatos, felelősségteljes közlekedés fontosságát.

Kezet mosni már tudunk. És biztonságosan közlekedni?

Két hónapja élünk a koronavírus fogságában. A veszélyhelyzettel kapcsolatos kommunikáció a kézmosás fontosságával kezdődött, aztán gyorsan átváltott arra, hogy megtanítsa, hogyan is kell egyáltalán alaposan, szakszerűen, hatékonyan kezet mosni. Ma már mindenki tudja, hogy legalább 20 másodpercig kell pucolni a kezünket, vagy akiknek rossz az időérzékük, kedvenc slágerük refrénjét is dúdolhatják, és amíg tart a dal, súrolni kell. Az egész mozdulatsor beleégett az agyunkba, úgyhogy mára már mindenki profi kézmosó lett.

És ehhez elég volt két hónap!

Valószínűleg azért, mert elhittük és komolyan vettük, hogy a vírus közvetlen veszélyt jelent az egészségünkre. Így tehát jól felfogott érdekünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzés veszélyét. Azt is sikerült tudatosítani az emberekben, hogy a vírus nem válogat, mindez velünk is megtörténhet.

Veled is megtörténhet!

A közlekedésbiztonsági akciók, kampányok egyidősek a közlekedéssel, sikerességük azonban messze elmarad a víruskampányétól. Vajon miért nem tudtuk évtizedek alatt ennyire egyértelműen és hatékonyan megértetni mindenkivel, hogy a közlekedési balesetek nagyon is hasonlítanak a vírusokhoz? Hiszen a közlekedési baleset is veszélyes, sőt közvetlen kockázatot jelent ránk és embertársainkra. Nem válogat, és akit „elkap”, annak súlyos következményekkel lehet számolnia. Mi lenne, ha például egy gyorshajtást nem harmincezer forintos csekk követne, hanem száraz köhögés, nehézlégzés, súlyosabb esetekben tüdőgyulladás? Aki pedig 220-szal száguldozik a hazai autópályán, vagy a leállósávot használja, az rövid úton bekerülne az intenzív osztályra? Mindez sajnos nagyon könnyen megtörténhet, és akkor nem a tüdőgyulladás, hanem az ütközés ereje roncsolja az egészségünket.

Kézmosás a közlekedésben

Nem, itt nem a felelősség elhárítására gondolunk, hanem épp ellenkezőleg. Arra, hogy hogyan tudunk felelősen gondolkozni, és úgy viselkedni a közlekedés közben, hogy ha reggel otthonról elindulunk, este épségben, egészségben haza is érjünk? Ehhez ráadásul nem kell feltétlenül minden gépkocsivezetőnek kimunkált profivá válnia, mindössze néhány egyszerű szabályt kellene betartani. Meg kell értenünk, ha nem így teszünk, akkor az egészségünk, vagy más egészsége kerül közvetlen veszélybe.

Lassíts a zebra előtt! Így lesz idő körbe nézni, hogy van-e átkelő gyalogos, és lesz elég idő arra is, hogy lassító fékezéssel megálljunk. Azért vannak a sebességhatárok, hogy betartsuk őket. Legfeljebb annyival menj, amennyivel szabad! Állj! Elsőbbségadás kötelező, na meg a jobbkéz-szabály – Ezeknek melyik része nem világos? Nem fogunk elkésni sehonnan, ha ezeket komolyan vesszük. Ugyanez hatványozottan igaz a közúti jelzőtáblák figyelmen kívül hagyására, a jelzőlámpa tilos jelzésére, a vasúti átjáró tilos jelzésére, a záróvonal átlépésére, az egyirányú utcában való közlekedésre, és még sorolhatnánk. Ne csak a Youtube-videóknak, Facebook vagy Instagram bejegyzésnek, TV-szpotoknak higgyük el, hogy ha ezeket nem tartjuk be, azért könnyen súlyos árat fizethetünk. És ki akarna egy banális tévedésért meghalni vagy gyilkossá válni?

Nem olyan nehéz!

A cikket olvasva, kézmosás közben, vagy éppen a sofőr ülésre huppanva csak egy pillanatra gondoljunk arra, hogy mindez rajtunk is múlik. Egy kottából játszunk, a közlekedés szabályrendszeréből, és csak akkor éljük túl, ha mindannyian ezt a közös nyelvet beszéljük, és aszerint cselekszünk. Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Knezsik István, Autós Nagykoalíció