A VW győzött a magyar villanyautó-piacon

Közös teszten a villanyautók
2020 az elektromos forradalom éve volt a Volkswagennél, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly a világ vezető autógyártójának zászlós márkája, a Volkswagen adta el a legtöbb villanyautót Magyarországon.

2020-ban a hazai vásárlók összesen 547 villanyhajtású Volkswagen modell mellett döntöttek, ezzel a márka piacvezetővé vált a magyarországi elektromobilitásban, a teljesen elektromos autók piacán részesedése 18 százalék. Ehhez a teljesítményhez három modell járult hozzá: az e-up!, az e-Golf és a 2020 végén bevezetett ID.3.

Elektromos forradalom

A Volkswagen teljes gőzzel halad előre az egyéni mobilitás rendszerének alapvető átalakításával és az elektromos hajtások rendszerszintű kidolgozásával. A Volkswagen a koronavírus-válság ellenére is elindította Transform 2025+ stratégiája második szakaszát, amellyel új korszak veszi kezdetét a márka számára. A nagyszabású e-offenzíva immár az utakon is megjelent, az ügyfelek folyamatosan veszik át az ID.3-asokat, az ID.4 pedig hamarosan érkezik. A Volkswagen 2022-re minden jelentős járműszegmensben kínál a moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő elektromos gépkocsikat, 2025-ig csak Volkswagen márkajelzéssel 20 elektromos modellt vezetnek be, 2025-re pedig éves szinten legalább 1,5 millió elektromos gépkocsi értékesítése szerepel a tervekben. A hosszú távú cél a járműpaletta és a vállalat teljes szén-dioxid-mentesítése 2050-ig.

Karácsonyig gyártották az e-Golfot

Nagy számban adott el a Volkswagen itthon elektromos Golfot. Bár a modell a wolfsburgi gyártósorról lekerült 2020 nyarán, gyártását a szűnni nem akaró érdeklődés miatt még 2020 karácsonyáig fenntartotta drezdai üzemében a Volkswagen.

villannyal európában, golf, e-golf

Hatalmas az érdeklődés az e-up! iránt

A szeptemberben újraindított villanyautó vásárlást támogató állami programban a Magyarország számára rendelkezésre álló 150 darab Volkswagen e-up!-ot négy nap alatt megrendelték. Bár az induló ár magasabb volt, mint az egy évvel korábbi program kihirdetésekor, azonban a 8,2 millió forintos összeg a 2,5 millió forintos állami támogatással 5,7 millió forintra csökkent. Verhetetlen árával és 265 kilométeres, WLTP-szerinti hatótávjával a kisautó kiemelkedett a mezőnyből, nem csoda, hogy elkapkodták. Az akkumulátor megduplázott kapacitása már nem csak a városban teszi megfelelő autóvá az e-up! modellt. Jó hír, hogy gyártása nem szűnt meg, így hamarosan újra lehet rendelni az autót.

Volkswagen e-Up!

Nagy siker az ID.3

Ahogy az várható volt, hatalmas lendülettel érkezett meg a magyar autópiacra az Év Zöldautója 2021 díjra jelölt Volkswagen ID.3, amely immár nemcsak Európa, hanem Magyarország egyik kedvenc villanyautója. Az Euro NCAP legutóbbi töréstesztjén ötcsillagosra vizsgázott villanyautó jelenleg nettó 58 kilowattóra kapacitású akkumulátorral és 420 kilométeres WLTP-szerint mért hatótávval kapható. A 204 lóerős villanymotorral szerelt kompakt autó álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 7,3 másodperc alatt gyorsul fel, végsebessége 160 kilométer/óra, WLTP-szabvány szerinti átlagfogyasztása 15,5 kWh/100 kilométer.

ID.3

Zwickauból jön az ID.4

Zwickau kulcsszerepet játszik a Volkswagen zöldülésében: első alkalommal alakítottak át egy nagy autógyártó üzemet teljes mértékben az e-mobilitásra, mintegy 1,2 milliárd eurós beruházással. Zwickauban 2021-től évente 330 ezer elektromos hajtású jármű hagyja el az összeszerelő sort, ezáltal a telephely Európa legnagyobb és leghatékonyabb elektromos járműgyára, és a Volkswagen globális gyártóhálózatának átalakulásának vezetője lesz. 2021-től kezdődően, a VW-csoport két teljesen elektromos modelljét gyártják Zwickauban, ahol 2020 szeptemberétől az ID.3 mellett már ID.4 modelleket is gyártanak. A VW első teljesen elektromos szabadidő-autója márciusban érkezhet a magyarországi kereskedésekbe.

id4

Az e-Crafter is eredményesen ringbe szállt

2020 pandémiás időszakában különösen felerősödött az évek óta látható trend: a webáruházak, házhozszállítási szolgáltatások iránti igények hatalmas ütemben erősödnek. A csomagszállító cégek is felismerték, hogy a városon belüli feladatok ellátására különösen alkalmas egy elektromos kishaszonjármű. Az e-Crafter 10 m3-es rakterével és kiemelkedő alapfelszereltségével méltán lett szegmensének messze legnépszerűbb tagja.

Elektromos Volkswagenek Magyarországon 2020-ban:

  1. Volkswagen e-Up!: 274 autó
  2. Volkswagen e-Golf: 185
  3. Volkswagen ID.3: 185
  4. Volkswagen e-Crafter: 25

1 Comment on A VW győzött a magyar villanyautó-piacon

Comments are closed.