Volkswagen Tiguan teszt: még mindig ez a SUV-ok királya

Magyar Év Autója jelölt

Rendületlenül tarolnak a SUV-ok a magyar autópiacon. Hogy miért? Egyterűsen variálható autók ezek, határozott biztonságérzetet nyújtanak, magasépítésűek, magas bennük az üléspozíció, könnyebb a be- és kiszállás. A Tiguan ehhez csupán egyet tesz hozzá: azt, hogy igazi Volkswagen. Van, akinek ennyi elég. Ők boldogok a Tiguanban.

A Volkswagen és Európa egyik legnépszerűbb szabadidő-autója 2020-ban megújult. Mielőtt még ID.4 néven megjelenne 2021-ben a teljesen elektromos Tiguan, a hagyományos változatot átszabták a megváltozott piaci igényeknek megfelelően. A jól ismert turbós, négyhengeres benzin és dízel, illetve lágy hibrid benzines változatok mellett hálózatból tölthető, konnektoros hibridként is elérhető a Magyar Év Autója 2021 díjra jelölt Tiguan. Nálunk a 150 lovas TDI-vel szerelt összkerék-meghajtású változat járt R Line felszereltségben és téli, 17 hüvelykes kerekeken. Képeink egy része még nyáron készült, akkor egy balatoni túra során faggattuk az újdonságot.

tiguan8

Hogy néz ki?

Leginkább az új hűtőmaszk, a divatos lökhárító és a lámpák lágyabb formája jelzi Európa egyik legnépszerűbb szabadidő-autójának a megújulását. A motorháztető kompaktabb, az új LED-es fényszórókkal felszerelt hűtőrács szélesebb, az új Volkswagen jelvény elől középen helyezkedik el. Hátul a Tiguan felirat betűi központi helyet kaptak a VW jelvény alatt.

tiguan1

Az utastér hangulata, minősége és szelleme a korábbihoz hasonló, tombol benne a visszafogott németes komorság, amit rengeteg technikai vívmánnyal tesznek elviselhetővé. Az érintőképernyő például 20,3 centis, két fizikai gombbal. Szerencsére a klímavezérlés külön kapcsolótáblát kapott, így nincs okunk vezetés közben bosszankodni, igaz, az is érintőfelület és nem a régen megszokott tekerő-gombos.  Az ergonómia és az összeszerelés minősége kiváló, a digitalizáltság foka magas szintű, az érintőfelületes kormány az ID.3-ban mutatkozott be, azóta minden új VW ezt kapja.  LED-mátrix fényszórói parádésan világítanak (oldalanként 24 fénydiódával), nagyban megkönnyítik az éjszakai vezetést (felára 160 ezer forint).

tiguan10

A vezetősegédek terén is tud újat mutatni a Tiguan, az úgynevezett travel assist rendszerével a kompakt SUV most már képes a támogatott vezetésre 210 kilométer/óra sebességig (azaz, ha ideálisak a körülmények, különösen autópályán vagy jól karbantartott országúton alkalmas arra, hogy tartsa a sávot és a sebességet, figyelembe véve az előttünk haladó forgalomtól tartott távolságot is. A DSG dupla tengelykapcsolós váltóval kombinálva a vezető ráhagyatkozhat forgalmi dugó és akadozó forgalom esetén is.). A Tiguan az infotainment rendszerek legfrissebb generációját (MIB3) is megkapta, hogy az online alapú szolgáltatások és funkciók teljesen új sorozatát fedje fel.

tiguan11

Az első ülések kényelmesek, de csak kézzel állíthatók, a magasabbra szerelt hátsó üléspadról is jó a kilátás. A combok oldaltámasztása elégséges, az ülőlap hossza megfelelő. A lábtér nagy. A második sorban a háttámla dőlésszöge állítható, az üléspad pedig 18 centis sínen tologatható. A változtatható magasságú padló és a síkba dönthető első utasülés az egyterűek magabiztos sokoldalúságát nyújtja.  A csomagtér alapesetben 520 liter, de a variálással 615 literre bővíthetjük, vagy a támlák ledöntésével 1655 literes poggyászteret kaphatunk. 730 milliméter magasra kell emelni a csomagokat, hogy behelyezhessük a Tiguan puttonyába.

tiguan9

Hogy megy?

A tesztelt Volkswagen Tiguan kétliteres dízelmotorja 150 lóerős. Halkan dolgozik, álló helyzetből a 17 mázsás Tiguant (hulladékudvaron lemértük, 1710 kilót nyomott sofőr nélkül fél tankkal) 9,3 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órára. Végsebessége alig marad el a 200 kilométer/órától.  Legnagyobb forgatónyomatéka 360 Nm, a hátfokozatú DSG gyorsan kapcsol és vitorlázó funkciója is van takarékos (E) üzemmódban. Ha visszafogottan autózunk, a fogyasztására nem lesz panaszunk, a közel 350 kilométeres próba során 5,9 literes átlagfogyasztást értünk el 100 kilométerenként.

tiguan12

A dízelmotor szembeszökő elindulási nehézségről ad tanúbizonyságot, az Euro 6d-temp kibocsátási normának való megfelelés ezzel a gyengeséggel társul. Különösen városi forgalomban kellemetlen, ráadásul a stop-start rendszer miatti késedelem is jelentős.

Milyen vezetni?

A Tiguan sofőrje magasan ül, távolabb attól, ahol az izgalmas dolgok történnek, így sok esetben nézője, semmint előidézője a menetdinamikának. A Tiguannal csak úgy nem eshetünk be a kanyarba, fékezni kell, finoman kormányozni, majd pedig a megfelelő pillanatban adagolni a gázt. Nem túl korán, mert akkor az ESP beavatkozik, hogy megelőzze az alulkormányzottság állapotát. Egy kombit izgalmasabb vezetni, de az aszfaltról letérve a Tiguan a betyár, nagyobb terepszögei és emeltebb hasmagassága (200 milliméter) révén jók a terepképességei és tapadásban is előnyösebb helyzetű.

tiguan7

Sokféle üzemmódban használhatjuk a Tiguant, a normál, a sport és a takarékos mellett individuális módot is összelegózhatunk. Emellett a váltó balján található forgókapcsolóval offroad üzemmódot is kapcsolhatunk, itt havas, aszfalt, vagy laza talaj lehet a menü. Az összkerék-meghajtással szorosan összefüggő rendszer ehhez igazítja a gázpedál érzékenységét, az elektronikus differenciálzárat, a lejtmenetvezérlőt és a DSG váltó működését. Rugózása példás, magabiztosan simítja ki a makacsabb úthibákat is, miközben kanyarokban sem szégyenlős. Terepen is megfontoltan csillapít, földúton is csapathatunk úgy, hogy az utasok nem káromkodnak. Kormányzása kiegyensúlyozott, de nem elég közvetlen a sportos autózáshoz.

tiguuan3

Mennyibe kerül?

A Tiguan nem olcsó mulatság. A benzines, 130 lovas belépőmodell listaára 9 millió forint (mínusz 800 ezer forint árkedvezmény). Aki 4×4-es dízelt szeretne, annak legkevesebb 12,979 millió forintot kell a kasszánál letennie (cikkünk írásakor ezt mérsékli 899 999 forint árkedvezmény). Tesztautónk persze még ennél is jóval többe került. 14,728 millió forint (ebből lejön 1,1 millió forint árkedvezmény) nem kevés pénz egy olyan autóért, amely Golf méretű platformra épül, de meg kell hagyni, odatették magukat a mérnökök. Van városi koccanásgátló, sávtartó és sebességet automatikusan tartó rendszer, amely rövid ideig (15-20 másodpercig) önvezetésre is képes, a motorháztető aktív, azaz gyalogosgázoláskor megemelkedik. A távolságtartó tempomat a DSG-vel együttműködve araszoló funkciót is kínál, ami hasznos lehet dugókban. Jó a keresztirányú holttérfigyelő, amely fékez, ha valaki oldalról feltűnik mögöttünk. Mindezt a travel assist rendszerrel kapjuk, amelynek felára 322 ezer forint. Érdemes hozzácsapni a rendeléshez a tolatókamerát (143 ezer forint), a kulcs nélküli nyitást és indítást (136 ezer forint) és az elektromos mozgatású csomagtérajtó (138 ezer forint).

Kép és szöveg: Biró Csongor

tiguan4 tiguan5